AVSLØRT: Dårlige nyheter står i kø for bilindustrien for tiden. Porsche er et av merkene hvor det nå er funnet uregelmessigheter. Her står et parti nye Cayenner parkert i Leipzig i påvente av å bli sendt ut til sine nye eiere. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
AVSLØRT: Dårlige nyheter står i kø for bilindustrien for tiden. Porsche er et av merkene hvor det nå er funnet uregelmessigheter. Her står et parti nye Cayenner parkert i Leipzig i påvente av å bli sendt ut til sine nye eiere. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL Foto: John Macdougall

Stiller spørsmål ved utslipp hos 16 bilprodusenter

Tyske myndigheter har gjennom tester funnet uregelmessigheter ved utslipp fra 16 ulike bilmerker, opplyser landets transportminister Alexander Dobrindt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tyske bilgiganten Volkswagen har innrømmet juks med utslippsdata for dieselbiler av merkene VW, Audi, Skoda og Seat, og som en følge av dette har tyske miljømyndigheter testet en rekke andre merker. Resultatet er nedslående, bekrefter Dobrindt.

Også hos biler av de tyske merkene Mercedes, Opel og Porsche er det funnet uregelmessigheter knyttet til utslipp. Det samme er tilfelle hos biler av merkene Renault, Alfa Romeo, Chevrolet, Dacia, Fiat, Hyundai, Jaguar, Jeep, Land Rover, Nissan og Suzuki, opplyser den tyske transportministeren.

For høye utslipp

Dobrint sier at ingen av de bilene som nå er undersøkt, har enheter av samme type som ble avslørt hos VW. Disse enhetene registrerte når bilene ble testet og påvirket motorstyringen slik at utslippene under testing ble langt lavere enn under virkelig bruk. Likevel har bilene som nå er undersøkt, høyere utslipp av NOX enn det som er oppgitt.

Noen av modellene er utstyrt med teknologi som skrur av rensesystemer under visse forhold for å skåne motoren.

Fredag ble det klart at fem tyske bilfabrikanter har gått med på å tilbakekalle 630.000 biler. Tilbakekallelsen gjelder Mercedes, Opel, VW og VWs datterselskaper Audi og Porsche.

Kjempeunderskudd

Samtidig kunngjorde Volkswagen konsernets største underskudd noen sinne. Volkswagen bokførte et tap på 1,6 milliarder euro i 2015, nærmere 15 milliarder kroner.

Volkswagen har innrømmet juks med utslippsdata for 11 millioner dieselbiler. Tidligere i uka ble det kjent at VW gikk med på å kjøpe tilbake 480.000 biler solgt i USA og samtidig betale «betydelige beløp» i erstatning til eierne for ulempene de er påført.

Ifølge Die Welt vil hver bileier få 5.000 dollar, drøyt 40.000 kroner, i erstatning for tort og svie.

Volkswagen må også betale milliardbøter til amerikanske miljømyndigheter, og lignende krav ventes å komme fra en rekke andre land. (©NTB/TV 2)