NORSKE VERDIER: En strålende blid innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ankommer her Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: ANJA LOHNE HOLM/TV 2
NORSKE VERDIER: En strålende blid innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ankommer her Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto: ANJA LOHNE HOLM/TV 2

– De må lære seg at vi har likestilling, at det er lov å gå lettkledd, og kvinner har lov til å ta utdannelse

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug vil lære asylsøkere om vestlige verdier så snart de har satt beina på norsk jord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mange blir flere måneder på mottak. Derfor er det viktig å komme i gang allerede der, og ikke vente til de er inne på introduksjonsprogrammet, sier Listhaug til TV 2.

Innvandrings- og integreringsministeren vil derfor pålegge asylsøkere å starte med obligatorisk opplæring i samfunnskunnskap allerede på mottakene. Forslaget vil komme i mai, i regjeringens stortingsmelding om integrering.

I dag da hun ankom Frps landsmøte på Gardermoen, ville hun imidlertid gjerne snakke om meldingen allerede nå.

Kvinnesyn

Selv om mange av asylsøkerne som vil få opplæringen blir sendt tilbake, synes hun likevel det er viktig at de kommer i gang.

– Om de skal hjem igjen kan det jo hende de har fått meg seg noen gode verdier tilbake.

Hun er spesielt opptatt av opplæring i kvinnesyn.

– De må lære seg at vi har likestilling her, at det er lov å gå lettkledd og at kvinner har lov til å ta utdannelse, sier hun til TV 2.

Skrekkeksempler fra Europa

Mazyar Keshvari, Frps innvandringspolitiske talsmann. Foto: ANJA LOHNE HOLM/TV 2
Mazyar Keshvari, Frps innvandringspolitiske talsmann. Foto: ANJA LOHNE HOLM/TV 2

Det siste året har spesielt hendelsene i Køln satt diskusjonen i gang. Der ble en rekke kvinner utsatt for overgrep av menn i grupper under nyttårsfeiringen. Det samme gjentok seg under feiringen av karnevalet i februar.

– Vi har hatt en stor diskusjon etter hendelsene i Køln og i Sverige, der kvinner har blitt antastet og det ble begått overgrep. Da er det viktig å se på om vi i Norge har gode nok ordninger, sier Listhaug til TV 2.

De 50 timene samfunnsfag vil bli tatt fra dagens 175 timers norskopplæring, som er en del av introduksjonsprogrammet. Innvandringsministeren er ikke bekymret for at opplæringen skal gå på bekostning av norskopplæringen.

– Men det er utfordrende nok å få til norskopplæringen slik dagens system fungerer, vil ikke dette bare gjøre det enda dyrere?

– De har allerede mulighet til å få 175 timer norskopplæring. Vi vil at 50 av disse timene skal gå til samfunnsfagopplæring, slik at de raskt skjønner hvordan vi lever her, sier hun.

Klare spilleregler

Også Mazyar Keshvari, stortingsrepresentant og Frps innvandringspolitiske talsmann, mener det er veldig viktig å få gjennomført samfunnsfagopplæringen tidligere.

– Men er det en god ide å fjerne 50 timer norskopplæring for å få til mer samfunnsfagopplæring?

– Det glir litt over i hverandre. Når det kommer 30.000 asylsøkere på kort tid er det veldig viktig med klare spilleregler. Bakteppet her er alvorlige hendelser andre steder i Europa, sier Mazyar Keshvari til TV 2.