Skiltgjenkjenning er et av systemene mange biler har fått de siste årene. Nå kan dette utnyttes slik at bilen tilpasser seg fartsgrensene.
Skiltgjenkjenning er et av systemene mange biler har fått de siste årene. Nå kan dette utnyttes slik at bilen tilpasser seg fartsgrensene.

Dette kan spare deg for fartsbøter

Nytt system har blitt populært.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye biler får stadig mer avansert utstyr som gjør det enklere og tryggere å kjøre bil. Her pågår det nå et skikkelig kappløp blant verdens bilprodusenter.

Premiumerkene har tradisjonelt vært i forkant på dette området, men de siste årene har også de mer folkelige bilmerkene kommet etter, for fullt. Til glede for de som ikke kjøper de aller dyreste bilene.

Teknologi som hjelper sjåføren til å unngå kostbare fartsbøter er i ferd med å bli en av de mest populære utstyrsvalgene for Ford-kunder i Europa. Ford kaller selv dette systemet "Intelligent hastighetsbegrenser".

Kjøpes av nesten alle

Når systemet aktiveres av sjåføren, bruker hastighetsbegrenseren kameraer til å lese fartsgrenseskiltene – og justerer gasspedalen slik at bilen ikke bryter fartsgrensen.

Ford lanserte dette først på flerbruksbilene S-Max og Galaxy. Og det har tydeligvis slått an. 96 prosent av kundene på S-Max har bestilt dette systemet i bilen sin, for Galaxy er tallet 98 prosent. Dette kommer også på den store SUV-en Edge som lanseres senere i år.

Hastighetsbegrenseren kombinerer funksjonaliteten til to teknologier:

Snart kan bilen din se slik ut inni

Kamera i frontruten

Dette er justerbar fartsbegrenser – som gjør det mulig for sjåføren å stille inn kjøretøyets maksimale hastighet manuelt. Dessuten trafikkskiltgjenkjenning som viser sjåføren skiltene med aktuell fartsgrense og forbikjøringsforbud, og tilhørende skilt når fartsgrensen opphører - i instrumentpanelet

Hvis bilen er utstyrt med navigasjonssystem, bruker hastighetsbegrenseren også kartdata, for forbedret nøyaktighet hva gjelder fartsgrenser.

Systemet bruker et kamera i frontruten til å overvåke veiskiltingen. Når hastighetsgrensen er lavere enn innstilt makshastighet senker systemet automatisk mulig toppfart. Når fartsgrensen igjen øker lar systemet sjåføren akselerere til den nye hastighetsgrensen.

Bilen finner restaurant – og guider deg fram til målet

Galaxy er en av de første bilene som har fått Fords system for automatisk hastighetsbegrensning.
Galaxy er en av de første bilene som har fått Fords system for automatisk hastighetsbegrensning.

Se hva bilen kan bruke mobilen din til