Magnus Carlsen vant med hvite brikker mot Nils Grandelius i tredje runde av Altibox Norway Chess 2016.
Magnus Carlsen vant med hvite brikker mot Nils Grandelius i tredje runde av Altibox Norway Chess 2016.

Carlsen knuste svenske i fyrverkeri-parti

Wildcardet Grandelius' dumdristige åpningsvalg ble hardt straffet av den norske verdensmesteren.

Magnus Carlsen vant med hvite brikker mot turneringens wildcard - svenske Nils Grandelius (22) i tredje runde av Altibox Norway Chess.

- Det var gøy. Jeg tror dette var ganske bra, sa verdensmesteren da partiet var over.

Den svenske 22-åringen, som omtaler seg selv som en ukonvensjonell, aggressiv og respektløs spiller, levde virkelig opp til sin beskrivelse av egen spillestil.

Med de sorte brikkene gikk nemlig han for en tvilsom og svært uoriginal åpning, lot han kongen stå i sentrum og kjørte til slutt uforskammet på med kongesidebøndene.

- Dette er ikke noe man skal gjøre mot en verdensmester. Dumdristig, mente Jon Ludvig Hammer på et tidspunkt.

Verdensmester Magnus Carlsen var enig:

- Det er en ekstremt risikabel variant for sort, sa han og innrømmet han verken kjente til den eller hadde forberedt seg på den i noen særlig grad på forhånd - til tross for advarsler om at svensken kunne finne på å spille nettopp dette.

- Dette er det svenske landslagets spesialitet, kunne blant annet Jon Ludvig Hammer opplyse om underveis.

Men Magnus Carlsen hadde likevel få problemer med å gripe kontrollen i partiet. Med tilsynelatende stor selvsikkerhet og kun en kort tenkepause gikk han for et spennende springeroffer. Til gjengjeld fikk han et heidundrende kongeangrep.

- Jeg er ikke sikker på om dette var et valg han bare tok på intuisjonen, eller om han faktisk hadde regnet ut konsekvensene av dette på forhånd, kommenterte Jon Ludvig Hammer da.

Alle de hvite brikkene ble stående pekende ned mot den sorte kongen og Nils Grandelius ble avhengig av å finne alle de riktige trekkene for å ikke havne i kjempetrøbbel. Dette lyktes han ikke i - og etter bare drøye tre timers spill måtte feltets laveste rangerte kaste inn håndkleet og gi opp partiet.

- Imponerende av Magnus. Han spilte alle de beste trekkene og la maksimalt press på sort hele veien. En utfordring Grandelius forståelig nok ikke klarte, var sjakkekspert Hans Olav Lahlums kommentar da partiet nærmet seg slutten.

God start

Magnus Carlsen har dermed fått en ideell start på Altibox Norway Chess 2016. Med 2,5 poeng er han alene i ledelse før fjerde runde spilles fredag.

- Jeg er fornøyd poengmessig, og også spillet mitt er godt, sa nordmannen etter tredje runde.

Fredag spiller verdensmesteren med sorte brikker mot kinesiske Li Chao, som kom inn som en siste minutts erstatter for kommende VM-utfordrer Sergey Karjakin.

- Solid type. Det er vanskelig å vite hva man kan forvente og ikke godt å si hva slags parti dette blir, var verdensmesterens kommentar.