Fant Mohammed (6) igjen i flyktningleiren etter to måneder

IDOMENI/HELLAS (TV 2): Mohammed og familien sitter strandet i flyktningleiren med 11.000 andre, og er dypt fortvilet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hjelpearbeidere fra FN sier folk lever under umenneskelige forhold i flyktningleiren Idomeni, på grensen mellom Hellas og Makedonia. Sanitærforholdene er svært dårlige, og greske myndigheter advarer mot spredning av sykdommer.

I tillegg vokser frustrasjonen blant de rundt 11.000 flyktningene som er strandet i leiren, og det har vært flere voldsepisoder.

29. februar 2016: Den da fem år gamle syriske gutten Mohammed kom bort fra foreldrene sine i kaoset som oppsto da den såkalte Balkan-ruten ble stengt, og makedonsk grensepoliti skjøt med tåregass og sjokkgranater mot flyktninger på grensen til Hellas.

TV 2s reportasjeteam var på jobb da grensen ble stengt, og TV 2s journalist var den nærmeste voksne da Mohammed skjønte han hadde kommet bort fra foreldrene.

Han klamret seg fast, strigråt og bønnfalt om hjelp for å finne foreldrene.

Jeg gråt og gråt, og ville til mamma og pappa, fortalte gutten til TV 2 dagen etter, da han var lykkelig gjenforent med familien.

Drømmer om et sted uten bomber

To måneder senere er TV 2s reportasjeteam på plass igjen. De finner Mohammed og familien.

Den lille gutten vil vise fram noe: Noen syriske flyktninger har startet en liten skole for barna i leiren.

– De spiller med oss og gir oss alt. Sko og alt mulig, forteller han.

Mohammed drømmer om et liv i Tyskland, og et sted hvor det ikke finnes bomber. Men siden sist TV 2 var i flyktningleiren i Idomeni har ingenting skjedd. Ikke annet enn at det kommet enda flere flyktninger på plass. Det befinner seg nå 11.000 flyktninger og migranter i leiren.

Tiltakene fungerer

Ifølge Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fungerer tiltakene som er satt inn for å stanse strømmen av flyktninger over Middelhavet.

Nato begynte å patruljere i Egeerhavet i februar for å stanse menneskesmuglingen. I forrige måned ble en avtale mellom EU og Tyrkia undertegnet, som gikk ut på at flyktninger som ankom de greske øyene fra Tyrkia ville bli sendt tilbake til Tyrkia.

Den internasjonale organisasjonen for migranter sier Hellas har fått færre enn 70 personer inn til landet de siste dagene. Før avtalen trådte i verk kom så mange som 1500 hver dag.

Men det hjelper lite for 53.000 menneskene som sitter strandet i Hellas.

– Vi har gitt opp

Mohammeds foreldre forteller til TV 2 at de er slitne.

– Vi er trøtte. Hver dag hører vi noe nytt, vi hører at de skal åpne grensen, og så at de ikke skal åpne. Vi hører at noen skal hente oss til Tyskland. Men vi har gitt opp, sier Mohammeds pappa Mahmoud Sheck Omar.

Han forteller at de trenger et svar, å leve i uvisshet i flyktningleiren er det verste.

– Vi trenger et svar. Skal vi til Tyskland eller ikke. Eller et hvilket som helst trygt land. Hvis ikke, så send oss tilbake til Syria, sier faren.

Håpet er at grensene skal åpnes igjen.

– Vi flyktet fra en krig. Vi kom ikke som turister. Vi hadde aldri kommet om det var krig og veien hit var farlig for oss og barna, sier faren.