– Har ikke det samme behovet for å slå svensker som Northug

Magnus Carlsen møter Sveriges beste sjakkspiller og får svenskeråd av Petter Northug.

Petter Northug er som kjent glad i å vinne over alle, men aller mest liker han å minne svenskene på at de ble knust på oppløpet. Og mens langrennssporten domineres av nordiske land, er det ganske sensasjonelt at verdensmesteren i sjakk er norsk.

– Bør vinne

Magnus Carlsen bryner seg som regel på sjakkgenier fra store nasjoner som Russland, India og USA, men i årets Altibox Norway Chess får vi endelig en norsk-svensk-duell. Torsdag møter nemlig verdensmesteren Sveriges beste spiller, Nils Grandelius.

– Dette er absolutt et av partiene jeg bør vinne. Å si noe annet ville være tull. Det er ingen partier som er lette i en slik turnering, men at dette er en av mine bedre sjanser, er det ingen tvil om, sier Carlsen, som ikke vi fokusere på Grandelius sin nasjonalitet.

– Jeg har ikke det samme behovet som Petter Northug for å lå svensker, smiler 25-åringen.

Men han får likevel råd fra langrennsstjernen om hva han bør gjøre om han er ett trekk unna seier. Det kan du se i videoen øverst i artikkelen.

Følg partiet og se vår sending fra Altibox Norway Chess på Sportskanalen fra klokken 15.30!

22 år gamle Grandelius er rangert som nummer 112 i verden, men er fast bestemt på å gi den norske verdensmesteren kamp.

– Jeg er ikke er for å være redd. Det er en kul utfordring, og jeg må bare prøve å spille et bra parti.

– Men det er klart, spiller han bedre, så vinner han.

Grandelius sikret seg den tiende plassen i Altibox Norway Chess da han slo TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer, samt Aryan Tari og den kvinnelige verdensmesteren, Hou Yifan, i en kvalifiseringsturnering. Dette er den svenske stormesterens første turnering på toppnivå.

– Sistepremien i denne turneringen er faktisk større enn noen førstepremie jeg har vunnet, sier han lattermildt.

Ett tap og en remis
Etter to runder står Grandelius med ett tap og en remis, og Carlsen er imponert over hva den tre år yngre spilleren har fått til på toppnivå, selv om det kun har resultert i et halvt poeng.

– Jeg vet ikke sånn kjempemye om Nils som sjakkspiller, men har fulgt partiene hans i mange år. Man ser at han har mindre erfaring enn andre her på toppnivå, men han har mange gode, interessante ideer. Han mangler nok litt på den tekniske biten mot de aller beste, men det blir ikke lett å slå han, svarer Carlsen når han blir bedt om å analysere den svenske motstanderen.

Selv har nordmannen fått en kanonstart på Norway Chess-turneringen han aldri før har klart å vinne. Men strålende spill og seier i den innledende lynsjakkturneringen, sikret han seg ett ekstra parti med hvite brikker i hovedrunden, og etter to partier står han med én seier, én remis og halvannet poeng.

– Jeg er veldig fornøyd så langt. I dag var fokuset å spille solid, og da er jeg godt fornøyd med remis. Med seier i går er jeg kjempefornøyd med starten, konkluderer Carlsen.