TILTALT: 38-åringen er tiltalt for å ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd. Foto: TV 2/Montasje
TILTALT: 38-åringen er tiltalt for å ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd. Foto: TV 2/Montasje

Sablet ned overgrepstiltaltes forklaring: – Helt absurd

OSLO TINGRETT (TV 2): Han går løs på unge, sårbare personer ved å lure seg inn og få dem til å gjøre rare ting, uttalte aktor om den overgrepstiltalte 38-åringen i sin sluttprosedyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiadvokat Rita Parnas startet sin sluttprosedyre med å påpeke at 38-åringen ikke har erkjent straffskyld, men at tiltalepunktene er grundig dokumentert.

– Enkelt oppsummert kan vi vel si at tiltaltes forklaring er at det er andre som har gjort dette, det er ikke han. Det er noen som har plantet materialet, sa Parnas.

Tror ikke barna har funnet på

Mannen er tiltalt for både å ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd mot i alt fem barn under 16 år, og å være i besittelse av bilder som seksualiserer barn, og viser overgrep mot barn.

Politiadvokaten mener også at dommeravhørene av tre 12 år gamle gutter egentlig er nok til å dømme 38-åringen. At de skulle ha funnet på historiene om at 38-åringen betalte for en flaske med urin og drakk den, festet hun ingen lit til.

– Det er altfor absurd. Det er altfor mange detaljer. Og hvilket motiv skulle de hatt for å finne på noe sånt?

– Går løs på unge, sårbare personer

Politiadvokaten mener det er samme modus når tiltalte kontakter barna og får dem til å gjøre merkelige og rare ting. Senere tilbyr han penger for at de gjør dette. I tillegg gir han dem mange komplimenter, men rakker samtidig ned på dem.

– Han går løs på unge, sårbare personer ved å lure seg inn og få dem til å gjøre rare ting.

Deretter utnyttet han ifølge politiadvokaten den dårlige samvittigheten til barna for det de hadde gjort.

– Jo mere dumt man har gjort, jo lettere er det å få noen til å gjøre mer, påpekte politiadvokaten.

Å spise kebab med avføring «kommer til å bli gøy»

Parnas brukte den første timen av dagen på å lese opp en rekke meldinger tiltalte har sendt til de fornærmede guttene. Her tilbød blant annet tiltalte penger for å spise avføringen til en av guttene, og sa det «kommer til å bli gøy», «fordi det er noe å le av».

Tiltalte skrev også flere meldinger der han spør om en av guttene trenger penger, og om han vil selge flasker mer urin. Dette skulle de ha «som en hemmelighet».

I tillegg ville han at 12-åringene skulle ha samleie med kjæresten hans mot betaling. Betalingen skulle være 2000 kroner, og dette var en kjæreste som skulle komme fra Russland. 38-åringen tilbød seg også å ta bilder av at dette skjedde, slik at de kunne vise det til andre. Guttene avslo alle tilbud om å ligge med denne kvinnen.

Avfeier hevn fra eks-kjærester

Politiadvokaten spurte også hvem som skulle ha laget falske Facebook-profiler og utgi seg for å være tiltalte og sende slike meldinger. I tillegg viser hun ingen forståelse for at tiltaltes eks-kjæreste skulle ha gjort dette som hevn mot ham, selv om han har hevdet det.

– Men chatteloggene er gode bevis som viser at det stemmer, det som ble sagt av disse guttene i dommeravhørene.

Politiet har funnet en falsk Facebook-profil de har knyttet til tiltalte, der han har chattet med en 15 år gammel gutt. Parnas mener da at 38-åringen utga seg for å være en jente, og spurte 15-åringen skulle få penger for å barbere seg nedentil.

– Det er en veldig intensitet, og det mener jeg vi kan sammenligne med chatteloggen med NN (en annen fornærmet, journ. anm.).

Parnas har ikke funnet noen formildende omstendigheter som skulle ført til lavere straff for 38-åringen. Det er en strafferamme på et år for de seksuelt krenkende meldingene og handlingene, mens det er tre år for overgrepsmateriale han hadde på PCen.

Politiadvokaten at 38-åringen bør fengsles i et år. Da får tiltalte fradrag for lang saksbehandlingstid.

Ba om frifinnelse

Mannens forsvarer, Arne Gunnar Aas, mente derimot at hans klient må frifinnes, fordi 38-åringen hevder det var andre som har sendt meldingene og lastet ned overgrepsmaterialet, i tillegg til pakken med sexleketøy.

Frifinnelsen begrunnes i at retten ikke må være i tvil om at det faktisk var tiltalte som hadde utført handlingene, noe han har nektet for underveis i sakn.

Dersom retten likevel skulle finne tiltalte skyldig, viste han til flere tidligere dommer som ga mildere straff. Derfor mente Aas at 38-åringen skal dømmes til en fengselsstraff på åtte til ti måneder.