Parterapeut: – Menn føler seg ekskludert av kona når hun stadig skal oppdatere Facebook

Mange som er i et parforhold opplever å føle seg mer ensomme enn de som lever alene, mener psykolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om man er i et parforhold, er det vanlig å føle seg ensom.

Det forteller psykolog og samlivsterapeut, Sissel Gran, som ofte tar imot klienter som har en partner, men som likevel føler seg alene.

Akkurat dét er ikke så rart, sier den erfarne psykologen:

– Mange som bor og lever alene føler seg ikke ensomme. De har ofte valgt å leve livet slik, og synes det er deilig å kunne regulere eget liv og egen tid. Men når man føler seg alene i et parforhold, er det nok et mye kraftigere alarmsignal enn om man tar seg i å føle seg ensom når man lever alene, forklarer Gran.

Utbredt følelse

Det er lite statistikk på hvor mange som føler seg «ensomme i tosomheten», som Gran kaller tendensen. Men psykologen tror følelsen er utbredt:

– Mange forteller at de kjenner på denne ensomheten. De forteller at den er utrolig vond, for den indikerer at forholdet har endret seg fra å være varmt og nært med mye kontakt, til at man gradvis glir mer og mer fra hverandre. Man lever atskilt under samme tak.

– Mange vil kanskje tro det som oftest er kvinnene som tar opp dette problemet?

– Ja, det er flere kvinner enn menn som klager over dette: De føler det er for lite nærhet i forholdet, og at de har for få samtaler om livet sammen, sier Gran.

Prioriterer Facebook

Samtidig tror Gran at mange kvinner neglisjerer partnerne sine uten å tenke over det – og en viss sosial media-gigant må ta mye av skylden:

– Nå har Facebook overtatt mye av mange kvinners liv, og det har blitt så viktig å ta bilde av maten sin, eller av ting de ser. De tar bilder av seg selv med venninnene sine, og legger dem ut. Mange menn fortviler nok over sine kjæres voldsomme engasjement på sosiale medier, og kan føle seg ekskludert, forteller psykologen.

Hun advarer mot at slike digitale distraksjoner kan bli en mur mellom partnerne, noe som er tilfelle for mange av klientene hennes.

– Vi må legge vekk den mobilen, for den distraherer bare kontakten mellom par, råder Gran.

Må melde behov

Psykologen og parterapeuten tror det egentlig skal veldig lite til for å få liv i tosomhetsfølelsen igjen:

– Du må melde behovet ditt! Det er rart hvor mye vi klarer å tilpasse oss og vende oss til: Vi kan ende opp med å tenke «jaja, livet skal vel være sånn – at vi nesten ikke har kontakt».

Men det er jo ikke derfor man blir sammen med noen, poengterer Gran.

Hun råder par til å be hverandre om å legge vekk mobiltelefonen dersom den utgjør et problem, og sette ord på følelsen om at man føler seg oversett.

Jevnlig påminnelse

– Unnvikelse av oppmerksomhet over lengre tid kan knekke forholdet, advarer Gran.

Hun sier vi må minne oss selv jevnlig om grunnen til at vi er i et forhold:

– Vi må spørre oss selv: Hva betyr egentlig et liv? Hele poenget med et godt parforhold er å være hverandres livsvitne. Vi må være årvåkne, og passe på hverandre. Og vi må fortelle dem, flere ganger i året: «Jeg ser deg, jeg skal være her for deg – og jeg skal passe på at livet ditt ikke går upåaktet hen», avslutter psykologen.

Se hele intervjuet med Sissel Gran øverst i artikkelen.