REAGERER: Trine Elisabeth Aamodt reagerer sterkt på at Anders Behring Breivik fikk delvis medhold i sitt søksmål mot staten. Foto: TV 2
REAGERER: Trine Elisabeth Aamodt reagerer sterkt på at Anders Behring Breivik fikk delvis medhold i sitt søksmål mot staten. Foto: TV 2

Etterlatte om Breivik-dommen:

– Grotesk og latterlig, hele verden ler av oss

Trine Elisabeth Aamodt reagerer på at mannen som drepte hennes sønn kan klage på statens regning, mens de etterlatte hverken har fått beklagelse eller erstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trine Elisabeth Aamodts sønn Diderik Aamodt Olsen (19) var blant de 77 som ble drept av Anders Behring Breivik på Utøya 22. juli 2011.

Hun reagerer sterkt på at Breivik fikk medhold i sin klage. Oslo tingrett fastslo onsdag at soningsregimet til den terrordømte 37-åringen bryter med menneskerettighetene, særlig på grunn av den lange og omfattende isolasjonen han har vært og er underlagt.

– Soningsforholdene hans er fantastiske i forhold til mange andre fanger. Det er jo helt latterlig. Tror noen at en asylsøker som blir satt i fengsel eller syke langtidsfanger som sitter nede i en kjeller på isolasjon på ett rom har slike forhold? Det er ingen som har så gode forhold som han har, sier Aamodt til TV 2.

Hun og flere etterlatte mener dommen strider mot folks rettsoppfatning.

– Når man leser kommentarer så er det de mest sindige mennesker som reagerer som om de skulle vært de verste nettrollene, for å si det sånn. Det er rart å se rolige mennesker reagere så sterkt, «send han ut blant de andre så han blir drept med en gang». Det tyder på at dette er helt grotesk, mener hun.

DREPT: Diderik Aamodt Olsen ble drept på Utøya i 2011. Foto: Scanpix
DREPT: Diderik Aamodt Olsen ble drept på Utøya i 2011. Foto: Scanpix

– Verden ler av oss

I dommen heter det at avgjørende momenter var isolasjonens lengde, mangelfull begrunnelse for tiltaket, begrensede klagemuligheter og for få kompenserende tiltak.

I tillegg la retten vekt på at hans psykiske helsetilstand ikke var tilstrekkelig hensyntatt ved fastleggingen av soningsregimet.

- Man kan være politisk korrekt og si at dommen er modig og slikt, men jeg måtte skru av TVen når jeg hører de sier at dommen er så modig. Det hjelper ikke at fremstående jurister nærmest jubler. Hele verden ler av oss. Jeg opplever søksmålet som et hån mot etterlatte og berørte, sier Aamodt.

– Ingen beklagelse eller erstatning

Hun reagerer også på at staten ble dømt til å erstatte Breiviks sakskostnader med 330.937 kroner.

– Han får anledning til å saksøke staten på statens regning, uten at de etterlatte har den samme muligheten. Vi har verken fått noen beklagelse eller sett noen konsekvenser av denne grusomme handlingen i forhold til ansvar. Ingen etterlatte har fått erstatning fordi staten ikke klarte å ta vare på barna våre. De ble etterlatt til seg selv, sier hun.

Har ikke råd å saksøke Staten

Selv har hun og flere etterlatte vurdert å saksøke staten.

– Hvis jeg hadde hatt anledning til å saksøke staten på statens regning, så hadde jeg gjort det, men jeg risikerer jo at det kan koste meg millioner av kroner. Det føles rart at vi ikke har muligheten til å gjøre det, mens han kan klage på ting og staten betaler, sier hun.

Ingen tillit til systemet

Aamodt håper og tror staten kommer til å anke dommen, men noen tillit til systemet har hun ikke lenger.

– Jeg har mistet all tillit til systemet. Beredskapen i Norge er for eksempel ikke noe bedre enn den var før Utøya. Det skjer jo ingenting. Ord som ansvar er blitt et mantra. «Vi tar ansvar», men det skjer ingenting. Ingen mister jobben eller at det blir noen endringer. Alt bare fortsetter som før, sier Aamodt.

– Gråten i halsen

Snart fem år etter massakren har hun fremdeles problemer med å takle når drapsmannens navn dukker opp i media.

– Hver gang hans navn dras opp så går det inn på meg. Jeg må skru av TVen. Jeg føler meg veldig sårbar da. Det har gått fem år, og nå føler jeg at jeg kanskje kan få litt fred etter hvert. Så kommer det opp igjen, og jeg føler at det rives opp igjen. Da sitter jeg med gråten i halsen hele tiden, sier Aamodt.