Listhaug: Derfor hoppet jeg i havet

– Det ville være totalt uforskammet å ikke gjøre det, forklarer innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har Norges innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug (Frp) vært i Hellas for å se flyktningstrømmen med egne øyne.

Statsråden var på øya Lesvos, hvor tusenvis lever i flyktningleire.

Uforskammet

Et stunt har fått mye av oppmerksomheten.

Listhaug valgte å ikle seg overlevelsesdrakt, hoppet i Middelhavet og lot seg redde av de norske redningsskøyta Peter Henry von Koss.

Blant kommentatorer, på sosiale medier og blant politikerne har det vekket sterke reaksjoner.

Listhaug sier hun er blitt vant til at det hun gjør eller sier vekker reaksjoner, spesielt ved spørsmål om asylsøkere og flyktninger.

– Jeg ble spurt av mannskapet om jeg ønsket å se hvordan de jobber, ved å hoppe ut i sjøen og bli reddet, sier Listhaug.

– Jeg snakket med mannskapet, som forteller forferdelige historier. De er helter, som har reddet over 3000 mennesker. Når jeg da blir spurt om å se hvordan de jobber, så er det klart jeg gjør det. Det ville være totalt uforskammet å ikke gjøre det. Det ville ikke falt meg inn å si nei, sier Listhaug.

Flere har kritisert Listhaug for å bruke turen til Lesvos som et PR-stunt, blant annet SVs Karin Andersen. Det mener Listhaug er å kaste stein i glasshus.

– Leder i SV, Audun Lysbakken, var på besøk på Lesvos i august i fjor - midt under valgkampen. Han var der for å senke stemmer på disse tragediene. Skal man først snakke om PR-stunt så var det ganske usmakelig, sier Listhaug.

Listhaug: – Feil fokus

Karin Andersen (SV) mener fortsatt at stuntet til Listhaug var unødvendig.

– Det er greit at Sylvi Listhaug reiser ned for å se hvordan det er der. Alle er interessert i at Norge skal bidra med redningsaksjoner. Det blir feil at man velger å gjøre et slikt stunt, som tar fokuset vekk fra det som er tragedien. Man trenger ikke hoppe i havet for å skjønne at vi skal bidra med redningsaksjoner, sier Andersen.

Hun mener innvandringsministeren burde gjøre mindre ut av seg.

– En ministers fremste oppgaver er å belyse hva man kan gjøre, og ikke hva man gjør selv – av et morsomt stunt, sier Andersen.

Listhaug mener at det er redningsmannskapene som burde vært filmet, intervjuet og vist fram.

– Vi har jo bilder av hvordan disse redningsoperasjonene fungerer, og den jobben de fantastiske ansatte gjør. Jeg skulle ønske at mediene heller brukte energi på å vise frem dem, sier Listhaug.

Listhaug understreker at hun under besøket lanserte at Norge forlenger operasjonen i Middelhavet med seks måneder, og bevilger ti millioner kroner til Redningsselskapet. Det mener hun burde fått mer oppmerksomhet.

Andersen mener Listhaug burde gjort mer på vegne av Norge.

– Når hun gjør dette vet hun at det blir tema, et bilde av henne og ikke av mannskapet. Bildet av henne og ikke av flyktningene det gjelder, sier Andersen.

Men Listhaug sier hun ville gjort akkurat det samme om igjen.

– Jeg besøkte mannskapet om bord på vår båt, og det er jeg veldig glad for at jeg har gjort. Jeg vil berømme det arbeidet de gjør, og takke dem for at jeg fikk se hvordan arbeidet foregår, sier Listhaug.