På sykehuset i polske Wroclaw ble den lille gutten først i januar. Først nå var han sterk nok til å reise hjem. Illustrasjonsbilde/TVP
På sykehuset i polske Wroclaw ble den lille gutten først i januar. Først nå var han sterk nok til å reise hjem. Illustrasjonsbilde/TVP

Kreftsyk kvinne holdt i kunstig live i 55 dager for å føde sønnen

Familiens høyeste ønske var at legene skulle redde det ufødte barnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På tampen av fjoråret ble den 41 år gamle polske kvinnen fraktet til sykehuset i all hast. Hun hadde hjernesvulst, og ble erklært hjernedød på sykehuset i Wroclaw.

Men den hjernedøde kvinnen var gravid. Det var tidlig i svangerskapet, hun var bare i 17. uke, men familiens høyeste ønske var at legene skulle redde det ufødte barnet.

– En 55 dager lang kamp

– Det var en stor utfordring for legene. På den ene siden var den store tragedien, den hjernedøde moren. På den andre siden var det levende fosteret, og bekymringene om hvorvidt vi klarte å redde ham, sier professor Andrzej Kubler ved sykehuset i Wroclaw til tv-kanalen TVP.

I 55 dager ble kvinnen holdt kunstig i live, mens den lille babyen fikk vokse seg så stor og sterk som mulig. På 55. dagen ble babyens tilstand alvorlig, og legene bestemte seg for å gjøre et keisersnitt.

– Det var en 55 dager lang kamp, sier Kubler.

Har reist hjem med faren

I den 26. svangerskapsuken ble babyen født. Han veide bare et kilo, men i løpet av månedene som er gått har han langt på seg. Nå veier han tre kilo, og har fått reise hjem sammen med faren.

Bare timer etter fødselen ble maskinene som holdt moren i live, slått av.

– Dette hadde ikke vært mulig uten den medisinske utviklingen. For bare ti år siden ville ikke dette vært mulig, sier professor Ewa Helwich.