En mannlig barnehageansatt i Bergen har innrømmet flere overgrep mot små gutter. Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix 
En mannlig barnehageansatt i Bergen har innrømmet flere overgrep mot små gutter. Illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix  Foto: Kallestad, Gorm

Barn har rett til og behov for mannlige rollemodeller

Geir Lykken Nygård blir fortvilet og provosert over at enkeltindivider skal ødelegge menns gode rykte i barnehager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den mye omtalte overgrepssaken hvor en mann i 30-årene har begått alvorlige overgrep mot fem små barn, har gått inn på oss alle.

Fra min side sitter jeg igjen med veldig mange ulike tanker. Jeg blir sint, fortvilet og trist. Jeg vil understreke at overgrep er grusomt og galt uansett hvem som begår dem, overgriperens kjønn spiller ingen rolle.

Jeg er selv en mann i midten av 20-årene, midt i barnehagelærerutdanningen, og det er helt klart at dette påvirker meg og alle mine medstudenter.

Det er vi som en dag skal sørge for at barn er trygge og får den støtten de trenger i løpet av sine første leveår. Det er viktig at foreldrene vet at barna deres er i trygge hender i barnehagen, uavhengig av om det er en mann eller kvinne som tar vare på barna.

På Høgskolen i Bergen møter mannlige barnehagelærerstudenter ingen form for fordommer. Vi får utelukkende positive reaksjoner og tilbakemeldinger.

Jeg har fulgt saken tett og jeg registrerer mange ulike meninger om menn i barnehager. Det er mange som støtter oppunder, men det finnes også dem som mener at menn aldri burde fått satt en fot innenfor døren.

Det er viktig at foreldrene vet at barna deres er i trygge hender i barnehagen
Geir Lykken Nygård

Jeg kom over en privat Facebook-konto hvor en person har uttalt seg om saken. Vedkommende skriver at «menn ikke bør jobbe i barnehager, da de alltid vil komme i intim kontakt med de små ved nødvendig stell fordi barn bruker bleier. Blir kvalm av alle overgrep som skjer i barnehagene».

Jeg blir også kvalm av alle overgrep som skjer i barnehagen. Men jeg er av oppfatningen at denne holdningen forøvrig er skadelig for menn som vurderer å bli barnehagelærere, de som er allerede er i utdanning og de som jobber i barnehager landet rundt. Gjennom sin ytring drar vedkommende alle menn over samme kam, og denne form for generalisering støtter jeg ikke.

Jeg er per dags dato leder av Mannlige barnehagelærerstudenters forening. Min opplevelse er at det ofte er menn i utdanning som er pådrivere for at barnehagelærere skal bli mer opplyst når det gjelder overgrep som forekommer i barnehagen. Dette gjelder også for hvordan man kan sette inn preventative tiltak. Fokuset heretter bør kanskje ligge på hvordan man kan forhindre at nye overgrep skjer i barnehagen, fremfor hvem som har begått dem.

Barn har rett til, og behov for, mannlige rollemodeller
Geir Lykken Nygård

Jeg er redd det kommer til å oppstå skepsis blant foreldre og de som ansetter, når nye overgrepssaker dukker opp. Jeg kjenner at jeg blir fortvilet og provosert over at enkeltindivider skal ødelegge det gode ryktet menn i barnehager har opparbeidet seg gjennom de siste 20-30 årene.

Det er utrolig viktig at foreldre og ansatte rundt om i landets barnehager fortsetter å vise tillit til menn og kvinner i barnehagen. Uten tillit fungerer ikke samfunnet.

Barn har rett til, og behov for, mannlige rollemodeller, da det ikke er alle som har dette i hjemmet sitt. Menn skal ha en plass i landets barnehager.

For å avslutte vil jeg rette oppmerksomheten tilbake til det dette egentlig handler om, barna og deres trygghet i barnehagen. Og arbeidet vi sammen må gjøre for å ivareta hvert enkelt barns sikkerhet hver dag de er i barnehagen.