Ferskfiskball og overraskelser på LianTunet i Trondheim

Wenche besøker LianTunet i Trondheim for å lære om tradisjonsretten ferskfiskball som ble servert av fiskeriminister Per Sandberg. Og det var ikke det eneste sjefen på LianTunet og fiskeriministeren serverte, Wenche ble ihvertfall veldig overrasket!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette trenger du:

  • Ca 500 g filet av hvit fisk som lyr eller hyse
  • ½ gul løk(kan eventuelt sløyfes)
  • 2 ss potetmel
  • 3 ½ - 4 dl kald helmelk
  • 3 ts salt
  • 1 ts pepper
  • ½ ts muskatnøtt
  • pepper
  • ev litt allehånde
TRADISJONSRETT: Deilige ferskfiskball fra Trondheim. Foto: TV 2
TRADISJONSRETT: Deilige ferskfiskball fra Trondheim. Foto: TV 2

Slik gjør du:

For å lage fiskemat må du bruke fisk som ikke har vært fryst og fisken bør være kald (fra kjøleskapet)

Skjær fiskefiletene fri for ben og skinn og kutt fiskefiletene i store biter. Skrell løken og del den opp i grove biter, hakk fint i en foodprocessor og legg over i en skål/bolle.

Ha fisken i foodprocessoren og kjør med pulsknappen til den er grovmalt. Ha i salt, krydder og den finhakkede løken og kjør sammen i ca 15 sekunder.

Ha i potetmelet og kjør maskinen mens du sper med kald melk, i små porsjoner, til du får en litt løs deig.

Form fiskefarsen til store boller, bruk en skje og en fuktet hånd.

Når alle fiskeballene er ferdig formet, legg med i kokende lettsaltet vann, kok opp og la fiskeballene trekke i 15 - 20 min.

Tips:

Fisker du selv bør fisken ligge ett døgn før du lager fiskemat av den, da får du faste saftige fiskeballer. Helt nyfisket fisk har lite bindemiddel.