Derfor er en god klem bra for helsen din

Lege og programleder Line Jansrud gir deg overraskende svar på hva som skjer i kroppen din når du får en god klem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I torsdagens episode av Kroppen din fortsetter lege og programleder Line Jansrud jakten på svarene til kroppens mange mysterier.

Denne gangen skal det blant annet handle om hudkontakt, og hva som skjer når du får en klem.

Flere av svarene er ganske innlysende, som at man føler en økt velvære og trivsel under en ektefølt og lang klem. Men hva skjer egentlig fysisk med kroppen din?

«Klemme»-nerver

Guro Engvig Løseth er forsker ved Universitetet i Oslo, og kan gi noen flere svar:

– Det finnes et sett med nerver i huden vår som fanger opp lett berøring og lette trykk mot kroppen, som man får ved klemming, men også ved stryking mot huden.

Nervene i huden fanger opp disse signalene og sender dem videre til den sensoriske hjernebarken hvor følelsene våre blir aktivert. Det skjer allerede hos nyfødte barn.

Like viktig som mat

KONTAKT: Harlows forsøk på apeunger på 50-tallet beviste behovet av omsorg og nærhet. Foto: TV 2
KONTAKT: Harlows forsøk på apeunger på 50-tallet beviste behovet av omsorg og nærhet. Foto: TV 2

Hvor viktig myk og varm kroppskontakt er, viser de berømte testene til den amerikanske psykologen Harry Harlow på 1950-tallet. Han separerte apeunger fra mødrene kort tid etter fødselen og satte dem i et bur med to figurer – én stålfigur MED mat, og én myk pelskledd figur UTEN mat. Under forsøkene klamret ungene seg til den myke figuren som ikke hadde mat, mesteparten av tiden.

Forsøkene til Harlow beviste dermed at kroppskontakt er like viktig som mat for små barn. Nyere forskning viser også klart at spedbarn som mottar mye hudkontakt får lavere puls, føler mindre stress og smerte, får lengre og dypere søvnperioder, som igjen gir økt modning av hjernen.

Må være ønsket

Også på voksne mennesker har klemmer en god helsefremmende effekt. Det er imidlertid et stor MEN: Klemmen må være ønsket – hvis ikke, har den ingen effekt, forklarer forsker Løseth.

– Sosial støtte og opplevelsen av at noen er glad i deg er helsefremmende. Man opplever også en lavere risiko for at man skal utvikle kroniske smertelidelser. En amerikansk studie som ble publisert av forskere i 2015 viste de som rapporterte at de hadde god sosial støtte, fikk lavere risiko for å få forkjølelsesykdommer etter at de var blitt infiserte med et forkjølelsesvirus, forklarer Løseth i programmet.

Fem om dagen

Skal man tro undersøkelsen, betyr dette i praksis at jo flere klemmer du får, desto lavere risiko har du for å få en infeksjon.

Det er derfor ingen grunn til å vente med å gi noen du er glad i en god og varm klem.

Det er godt for helsa.

Kroppen din – hver torsdag kl 20.00 på TV 2.