Mitsubishi innrømmer utslippsjuks

Utslippjukset gjelder fire ulike bilmodeller, og 625.000 biler er rammet. – Det er lite sannsynlig at norske biler er berørt, sier Broom-redaksjonssjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den japanske bilprodusenten Mitsubishi innrømmer utslippsjuks, skriver Sky News.

Mitsubishi har jukset med drivstoff-forbruktester, og det gjelder både egne biler og biler som er produsert for Nissan. 625.000 biler skal være omfattet.

Fire modeller

I en pressemelding skriver Mitsubishi at det gjelder fire ulike bilmodeller. Modellene «eK Wagon» og «eK Space» fra Mitsubishi, samt «Dayz» og «Dayz Roox» fra Nissan, skal ha oppgitt uriktige data for forbruk av drivstoff.

Frem til mars 2016 har det blitt solgt 157.000 biler av modellene «eK Wagon» og «eK Space», mens det har blitt solgt 468.000 biler av modellene «Dayz» og «Dayz Roox».

Mitsubishi har stoppet produksjonen og salget av disse fire bilmodellene, skriver de i pressemeldingen.

– Lite sannsynlig at de er solgt i Norge

Ifølge Sky News skal flesteparten av bilene ha blitt solgt på det japanske markedet.

– Det er veldig lite sannsynlig at norske biler er berørt. De bilene som er berørte, er bittesmå biler som er laget for det japanske markedet, sier Vegard Møller Johnsen, redaksjonssjef i Broom til Nyhetskanalen.

Har ikke informasjon om at det gjelder nordmenn

Administrerende direktør i Mitsubishi Norge, Rune Gjerstad, sier han ikke har informasjon om at norske biler er involvert.

– Den informasjonen vi har nå tilsier at det gjelder biler i Japan. Vi har foreløpig ingen annen informasjon enn det som står i pressemeldingen derfra, sier Gjerstad til TV 2.

Mitsubishi-direktøren har i dag vært i kontakt med andre ledere i Europa.

– I Europa er alle ukjent med dette. Dette har vi ikke visst noe om før pressekonferansen, sier Gjerstad.

Han vil foreløpig ikke spekulere på hvordan saken vil påvirke bilfabrikantens omdømme.

– Vi stoler på at fabrikken gjør det som trengs for å rydde opp. Nå gjelder dette det japanske markedet, men det er en sak vi gjerne skulle vært foruten, sier Gjerstad.

NAF ser alvorlig på saken

– Kan du garantere at ingen norske biler er involvert?

– Som det står i pressemeldingen, så skal det settes ned en ekstern komité som skal forsikre seg om at det ikke gjelder andre biler enn de rundt 600.000 i Japan. Som sagt; den informasjonen vi har nå tilsier at dette gjelder bilene i Japan, og vi har ingen informasjon om at dette skal gjelde norske biler, sier Gjerstad.

NAF uttaler i en pressemelding at det er alvorlig at det for andre gang på under ett år kommer en stor avsløring om juks på hundretusener av biler fra en bilprodusent.

– NAF har kontaktet Mitsubishi i Norge for å få klarhet i om jukset gjelder biler solgt i Norge. Hvis vi har medlemmer som er rammet, forventer vi at Mitsubishi sørger for at dette ryddes skikkelig opp i, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF, i pressemeldingen.

Nissan avslørte

Det var Nissan som avslørte den feilaktige testingen. De gjennomførte undersøkelser av forbruket for bilmodellene, og da fant de avvik.Det ble da satt i gang en intern granskning.

Mitsubishi melder at de nå skal sette opp en komité bestående av eksterne eksperter. Bilprodusenten skal undersøke om data ble endret for biler som også ble solgt utenlands.

– Vi uttrykker en dyp beklagelse til alle våre kunder, skriver bilprodusenten i pressemeldingen.

Flere har innrømmet juks

Mitsubishi-aksjen falt 15 prosent til 733 yen allerede etter at innkallingen til pressekonferansen om utslippsjukset ble sendt ut. Mange aksjonærer frykter at selskapet kan være innblandet i en lignende skandale som utslippsjukset i Volkswagen.

De asiatiske bilprodusentene Kia og Hyundai har tidligere måttet betale milliarder av kroner til amerikanske myndigheter for å ha overdrevet sine bilers drivstofføkonomi.

I fjor innrømmet den tyske bilprodusenten Volkswagen å ha installert en programvare i dieselbiler som gjorde at de viste feilaktig lave NOx-utslipp i testsituasjoner. Programvaren var installert på 11 millioner biler.

Mitsubishis ladbare hybrid populær i Norge

Her i Norge er det svært mange som de siste årene har kjøpt Mitsubishis ladbare SUV Outlander. Den ladbare hybriden kombinerer en elmotor med bensinmotor.

(©NTB/TV 2)