Foto: Spencer Platt

Hillary vs. ???

KOMMENTAR: Det tar tid før republikanerne blir enige seg imellom om hvem som skal bryne seg på Hillary Clinton til høsten. Det passer Clinton-kampanjen helt utmerket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste uken har de amerikanske mediene gjort sitt beste for å gjøre det spennende i New York.

Men Donald Trumps seier var aldri i fare, og Hillary Clintons solide ledelse på meningsmålingene gjenspeilet seg også i det endelige valgresultatet.

Sinatra

Trump, som vant 61 % av stemmene og 90 av 95 delegater på hjemmebane, feiret seieren i Trump Tower akkompagnert av Frank Sinatras "New York, New York".

Hovedutfordreren Ted Cruz måtte nøye seg med 0 delegater og 3. plass bak Ohio-guvernør John Kasich.

På demokratisk side vant Hillary Clinton med 16 prosentpoeng over Bernie Sanders i delstaten hun representerte i Senatet i åtte år.

Den tidligere førstedamen og utenriksministeren arrangerte deretter valgvake på samme sted som hun feiret gjenvalget som senator i 2006. Alicia Keys' "Empire State of Mind" ljomet ut av høyttalerne når hun entret scenen.

Hun har god grunn til å smile.

Sykdom eller skandale

Idet hun våkner morgenen etter er det 96 dager til demokratenes landsmøte sparkes i gang i Philadelphia, Pennsylvania.

Hillary Clinton kommer da til å skape historie som den første kvinnen som vinner presidentnominasjonen til et av de to store partiene i USA. Det eneste som kan stoppe henne nå, slik jeg også uttalte da Clinton kunngjorde sitt kandidatur for ett år siden, «er sykdom eller tidenes politiske skandale».

Det er imidlertid uklart hva som skjer én uke tidligere, i det republikanerne samles til sitt landsmøte i Cleveland, Ohio.

Det som er klart er at Donald Trump tok et nytt steg på veien mot å vinne den republikanske presidentnominasjonen tirsdag kveld. Etter valget i New York er det nå kun mannen som omtales som «Mogul» av Secret Service som kan sikre seg et flertall av delegatene før landsmøtet starter.

Trump ligger fortsatt etter skjema i jakten på å vinne de 1237 delegatene som sikrer ham nominasjonen. Men det ser bedre ut etter seieren i New York. Han må nå vinne 62-63 % av det som gjenstår av bundne landsmøtedelegater. Tallet lå på 67 % før New York.

Råd

I løpet av de siste to ukene har Trump samtidig demonstrert at han er villig til å høre på ringrevene han har knyttet til seg for å styrke kampanjen i innspurten. Han har valgt medieopptredener med større omhu, han har kortet ned på talene sine, og han har lykkes med framingen av de intrikate delstatsreglene i den republikanske nominasjonskampen som korrupte og urettferdige.

Bakgrunnen er at kampanjen til Texas-senatoren Ted Cruz nærmest har gjort rent bord i delegatjakten i en rekke delstater den siste tiden.

Cruz-kampanjen satt seg inn i reglene for valg av landsmøtedelegater i hver enkelt delstat, og organiserte seg deretter, i god tid før Trump-kampanjen begynte å ta denne fasen av nominasjonskampen på alvor.

Reglene har vært tilgjengelige for samtlige kandidater i lang tid. De er imidlertid kompliserte, langt fra intuitive, og de varierer fra delstat til delstat.

Spiller spillet

I løpet av valgkampen har Trump imidlertid vist at han forholder seg til sine egne spilleregler. Protest- og outsider-stemplet han har gitt seg selv passer samtidig ideelt til følgende historie: Partieliten har rigget spillet, de respekterer ikke velgernes vilje, og de prøver å stjele nominasjonen.

Det er ikke sant, men det er effektivt.

Trump-kampanjen er fast bestemt på at de kommer til å sikre seg et flertall av delegatene innen landsmøtet sparkes i gang. Cruz-kampanjen er like overbevist om at delegatledelsen til Trump rakner fra og med andre stemmerunde på landsmøtet.

Vi får se.

Førstkommende tirsdag er det valg i Pennsylvania, Maryland, Connecticut, Delaware og Rhode Island.

Det ser lyst ut for Trump, og #NeverTrump-folket ser allerede fram mot valget i Indiana 3. mai, som neste mulighet til å stoppe Trump.

Det kommer til å ta en stund før republikanerne blir enige seg imellom om hvem som skal bryne seg på Hillary Clinton til høsten.

Det passer Clinton-kampanjen helt utmerket.

Are Tågvold Flaten er redaktør av AmerikanskPolitikk.no og dekker presidentvalget i USA for TV 2.