Markant økning i voldtektsanmeldelser

Antall voldtektsanmeldelser økte med 12 prosent fra 2014 til 2015, ifølge en ny rapport fra Kripos. Særlig stor er økningen av nettrelaterte overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi håper økningen har sin bakgrunn i at flere velger å anmelde, ikke at det er en økning i antall voldtekter, sier Eivind Borge, leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, til VG.

I fjor ble i alt 1.367 voldtekter anmeldt til politiet. En stor del av dem er kategorisert som festrelaterte voldtekter, men kategorien som øker mest er «annet». Det som ofte går igjen i den kategorien er at den fornærmede og gjerningspersonen har fått kontakt på internett.

– Vi ser en økning i antall fornærmede i disse sakene. Ofte har gjerningspersonen kontakt med mange, og ofte er det snakk om unge mennesker. Da skjer overgrepene enten over nett eller når de møtes, sier Borge.

1.081 av de anmeldte voldtektene i 2015 lot seg dele inn i kategorier. Av dem var 422 festrelaterte, 220 «annet», 198 relasjonsvoldtekter, 144 sårbarhetsvoldtekter og 97 overfallsvoldtekter. Det var økning i alle kategorier, men klart mest av sårbarhetsvoldtekter (71,4 prosent) og i annet-kategorien (76 prosent).

Borge legger til at selv om politiet oppfordrer flere til å anmelde overgrep, så er det områder med store mørketall.

NTB