BEVOKTET: Massedrapsmannen er underlagt et meget strengt sikkerhetsregime i fengselet. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)
BEVOKTET: Massedrapsmannen er underlagt et meget strengt sikkerhetsregime i fengselet. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix) Foto: Åserud, Lise

Mener Paradise Hotel-dilla og ferdigmat beviser isolasjonsskader – nå får vi vite om retten er enig

Anders Behring Breivik mener at soningsforholdene er så strenge at den norske stat bryter menneskerettighetene. I dag får vi vite om han vinner frem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Breivik saksøkte den norske stat fordi han mener at det strenge sikkerhetsregimet strider med menneskerettighetene.

Hans advokat, Øystein Storrvik, trakk frem gjentatte nakenkontroller, bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll som bakgrunnen for søksmålet.

Elsker Paradise Hotel

Men det var Breiviks egne forklaringer som vekket mest oppsikt i den sivile rettssaken som ble avviklet i gymsalen i Skien fengsel i mars.

– Jeg har de siste to årene begynt å elske Paradise Hotel, noe som er klare tegn på hjerneskade, sa massedrapsmannen i retten.

Breivik klaget også på maten han fikk servert.

– Jeg vet at det kan høres komisk ut, men å få billigvariantene fra Fjordland, samme retten to dager på rad, er verre enn vanntortur. Det skjønner alle på Oslo vest, sa han.

Breivik klaget også på at han kun hadde en eldre versjon av Playstation tilgjengelig.

– Det skal være ubehagelig

Han har saksøkt staten for brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel tre og åtte.

Tre gjelder umenneskelig og nedverdigende behandling, mens artikkel åtte handler om respekt for privatlivet og hans korrespondanse.

I rettssaken erkjente regjeringsadvokat Marius Emberland at regimet rundt terroristen er strengt, men at de ikke bryter menneskerettighetene.

– Det er meningen at straffen skal være følbar. Det er ubehagelig, og det skal være ubehagelig å sone en lang straff, sa Emberland.

– Må være kritisk

Han understreker også at det er viktig å være kritisk til Breiviks uttalelser.

– Han ønsker å fremstille seg som en martyr, og han har vist at han kan komme med usannheter for å få sammenhenger til å stemme med slik han ønsker å fremstå, sa Emberland.

24. august 2012 ble Breivik dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya. Han tok livet av av 77 mennesker.