VINNERNE: Donald Trump og Hillary Clinton. (Foto AFP / Reuters) 
VINNERNE: Donald Trump og Hillary Clinton. (Foto AFP / Reuters) 

Donald og Hillary vant i New York

Donald Trump og Hillary Clinton innfridde forventningene på hjemmebane i New York.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump og Hillary Clinton utpekes som de store vinnerne etter nattens nominasjonsvalg i New York.

Clinton har en oppslutning på 58,8 prosent når over 90 prosent av demokratenes stemmer er talt opp. Motkandidat Bernie Sanders har 41,2 prosent.

Når 90 prosent av de republikanske stemmene er talt opp, ligger Donald Trump an til å få hele 60,2 prosent av stemmene. John Kasich ligger an til å få 25,1 prosent og Ted Cruz styrer mot 14,6 prosents oppslutning.

Takket velgerne

Ved 04.15-tiden norsk tid gikk Hillary Clinton på talerstolen og holdt sin seierstale. Der takket hun velgerne for tilliten.

– Dette er et av de viktigste valgene i vår tid. Donald Trump og Ted Cruz vil behandle muslimer som kriminelle og de vil ikke øke minstelønnen. De driver en farlig politikk. Dette handler om å løfte hverandre opp – ikke bryte hverandre ned, sa Hilton foran sine ekstatiske tilhengere.

Kort tid etter at prognosene var klare, skrev Trump dette på Twitter:

– Takk New York, jeg elsker dere.

I talen til sine tilhengere uttalte Trump at han er overlegen.

– Det er ikke mye til kappløp, lenger. Vi kommer til å gå på landsmøte som vinnere. Senator Cruz er matematisk eliminert. Nå rocker vi virkelig, sa Trump.

Trump holdt takketalen i Trump Towers, midt i NYC.

– Dette har vært en fantastisk kveld, og en utrolig uke, sa Trump.

På hjemmebane

Både Clinton og Trump er på hjemmebane i New York. Clinton var senator i byen i åtte år, mens Trump kommer fra bydelen Queens.

Han er imidlertid svært upopulær blant den republikanske partiledelsen og trenger en overbevisende seier for at de ikke skal lykkes i å stanse ham.

STEMTE: Hillary Clinton avga sin stemme tirsdag morgen i New York. Foto: AFP
STEMTE: Hillary Clinton avga sin stemme tirsdag morgen i New York. Foto: AFP Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ

Dersom Trump får over 50 prosent av stemmene i New York, er han sikret alle de 95 delegatene fra delstaten.

– Både Hillary Clinton og Donald Trump fikk større seiere i nominasjonsvalget i New York enn man kunne forvente, særlig Trump, sier førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Høgskulen i Volda til NTB.

Etter å ha fulgt valget på CNN, sier han at Trumps oppslutning på 60 prosent innebærer at han kanskje vinner over 90 av de 95 delegatene.

– Det er en overveldende seier. Mulighetene for at han kan få rent flertall ved første avstemning på landsmøtet øker i hvert fall i forhold til hva man kunne tro etter Wisconsin, hvor det ble spekulert i at sjansene var mindre, sier han.

Avgjøres i Cleveland

Tønnessen betegner også Hillary Clintons seier som forholdsvis klar, selv om den ikke er like overveldende som Trumps.

– Hun holdt en sterk og energisk tale og virker etter hvert som en mer dreven og erfaren kandidat. Det er tvilsomt om Bernie Sanders har noen sjanse nå i det hele tatt. Da må mange av superdelegatene ombestemme seg, men det er lite sannsynlig, mener han.

Han betegner valgresultatet for Ted Cruz sin del som svært skuffende, og sier at nominasjonsvalget i Indiana 3. mai blir avgjørende for ham.

Hvem som blir republikanernes endelige presidentkandidat, avgjøres først 18. juli når alle delegatene møtes i Cleveland for den endelige avgjørelsen. Demokratene stiller med hele 247 delegater og 44 superdelegater fra New York. Bare California har flere.

De ordinære delegatene vil bli fordelt i henhold til oppslutning, mens superdelegatene står fritt til å velge helt fram til landsmøtet.

Leder an

Clinton har før New York-valget sikret seg støtte fra 1.289 delegater, samt fra 469 superdelegater. De kan rett nok ombestemme seg helt fram til landsmøtet.

Trump, som leder kampen om å bli republikanernes presidentkandidat, har så langt i nominasjonskampen sikret seg 744 delegater.

Rivalene, senator Ted Cruz og og Ohio-guvernør John Kasich har henholdsvis 559 og 144 delegater, ifølge en opptelling gjort av nyhetsbyrået AP.

Kaos under valget

Det er meldt om flere uregelmessigheter under avviklingen av nominasjonsvalgene i New York by. Myndighetene bekrefter at 125.000 personer mangler fra stemmeregistrene.

Byrevisor Scott Stringer i New York har bedt om en gransking av valgstyret etter at de bekreftet at navnene er forsvunnet fra registrene. I et brev til styret skriver Stringer at nominasjonsvalgene har vært «dårlig organisert, kaotiske og ineffektive».

Han viser til ødelagte stemmeskannere, stemmelokaler som åpnet for sent og dårlig bemanning.

(©NTB / TV 2)