ENDRING I STUDIEØNSKER: Flere ønsker å studere helsefag, mens det er et stort fall i antall studenter som vil inn i den utsatte oljebransjen.  Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB Scanpix 
ENDRING I STUDIEØNSKER: Flere ønsker å studere helsefag, mens det er et stort fall i antall studenter som vil inn i den utsatte oljebransjen.  Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB Scanpix  Foto: Frank May

I 2013 søkte 420 på NTNUs oljestudier – i år søkte 31

Mange kommende studenter har latt seg skremme av de dystre utsiktene i oljebransjen. Samtidig opplever Helsefagene stor vekst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antall søkere som ønsker å utdanne seg innen helse- og sosialfag øker med over 13 prosent fra i fjor til i år, viser ferske tall fra Samordnet opptak.

Av disse har sykepleierutdanningen økt mest, med nesten 20 prosent flere søkere i år enn i fjor.

Sikrer gode helsetjenester

Dette gleder kunnskapsministeren.

– Regjeringen er opptatt av å sikre god kompetanse til helse- og omsorgstjenesten. Mange søkere lover godt for det viktige arbeidet med å skaffe befolkningen gode helsetjenester, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

SJEKK SØKERTALLENE FOR HVERT FAG HER!

Når det gjelder antall søknader på petroliumsstudiene, har mange latt seg skremme av den stigende arbeidsledigheten.

Et av stedene hvor disse studiene tilbys er ved NTNU i Trondheim.

I 2013 hadde petroleumsstudier ved NTNU 420 søkere til 53 studieplasser. I år er det 31 søkere på 29 plasser.

Ved NTNU er det fortsatt over to søkere per plass på sivilingeniørstudiene, og 30 prosent har en vekst. Jenteandelen til sivilingeniør er stabil, og utgjør som i fjor 30 prosent.

Totalt er det nesten 48.000 kommende studenter som har ført opp NTNU på lista si, og nesten halvparten av disse har studiestedet på førsteplass. Det gjør NTNU til det universitetet som har flest førsteprioritetssøkere.

Det er rektor Gunnar Bovim fornøyd med.

– NTNU er mer populær enn noensinne. Teknologiutdanningene ved NTNU er styrket samlet sett og øker mer enn nasjonalt.

Også Universitetene i Stavanger og Bergen, og Høgskolen i Molde tilbyr studier innen petroliumsfag. Her var også nedgangen på 50 prosent eller mer fra i fjor.

Advarer oljebransjen

Teknas president Lise Lyngsnes Randeberg sier det er synd at krisen i olje- og leverandørindustrien har ført til at søkningen til teknologi og realfag samlet sett har gått noe tilbake.

– Tekna har advart oljeindustrien mot å tenke kortsiktig når de nedbemanner. Vi har sagt at næringen står i fare for å skremme bort mange kloke hoder fra å søke til petroleumsstudiene. Vi skal drive med olje og gass i mange år fremover. Det går raskt å rasere fagmiljøer, men tar mange år å bygge opp kompetansen, dersom det ikke utdannes nok kandidater.

Realfagene har hatt en nedgang på 1,3 prosent, mens master i teknologi/sivilingeniør, har falt 8,1 prosent fra i fjor. Samlet sett er det nedgang i søkningen til realfag og teknologi på 3,5 prosent fra i fjor.

– Vi trenger mange nye teknologer for å omstille oss til nye næringer og løse viktige utfordringer innen klima, samferdsel, energi og helse, sier Lyngsnes Randeberg.