Mannen som publiserte Muhammed-karikaturene:

– Skittstormen på internett er blitt det moderne pøbelveldet

Flemming Rose mener netthatere ikke må få for mye oppmerksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For ti år siden tok danske Flemming Rose en avgjørelse som skulle endre livet hans. Den daværende kulturredaktøren i avisen Jyllandsposten bestilte karikaturtegninger av Muhammed og skrev teksten «Muhammeds ansikt».

Publiseringen av Muhammed-tegningene skapte et voldsomt raseri blant muslimer verden over, og i dag lever Rose stadig med drapstrusler hengende over seg.

– Ytringsfrihet under press

Nå har den tidligere redaktøren skrevet boken «Hymne til friheten». Der gjør han opp status for ytringsfriheten i Europa.

– Jeg må si at ytringsfriheten i dag er under press. Det er ingen danske aviser, og ingen aviser i Europa, som publiserer Muhammed-tegninger. Ikke fordi man er redd for å krangle, men fordi man er redd for sin fysiske sikkerhet. Vi har i dag en uskreven blasfemilov i Europa når det gjelder Muhammed, sier Rose til TV 2 Nyhetskanalen.

Advarer mot å la netthatere sette dagsorden

INGEN ANGER: Tidligere kulturredaktør i Jyllandsposten, Flemming Rose, kjemper fremdeles for ytringsfriheten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INGEN ANGER: Tidligere kulturredaktør i Jyllandsposten, Flemming Rose, kjemper fremdeles for ytringsfriheten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Kallestad, Gorm

I fjor ble dansken tildelt Fritt Ords Honnør, en pris han fikk for sin lange kamp for ytringsfriheten. Under sitt besøk hos Nyhetskanalen forsvarer Rose fremdeles ytringsfriheten til fulle, men han er redd for at politikere kan innskrenke den – blant annet på grunn av sterke ytringer på nett.

– Problemet med internett og diskusjonsfora, er at det man tidligere sa hjemme på kjøkkenet, på en privat fest, eller i gangen til en kollega, nå er ute i det offentlige rom. Skittstormen på internett er blitt det moderne pøbelveldet. Jeg tror utfordringen er ikke å la det sette dagsorden. Man kan ikke la dét være avgjørende for om man innfører nye begrensninger for ytringsfriheten. Man må i stedet finne måter å håndtere det på og ikke gi det den oppmerksomheten som det noen ganger får, sier Rose.

Dansken mener i tillegg flere terrorangrep i Europa har ført til at en rekke lands regjeringer har skjerpet lovene mot hatefulle ytringer og hyllest av terrorhandlinger.

Angrer ikke

Rose hevder økende innvandring bidrar til at mange politikere mener vi bør legge på bånd på oss selv og begrense ytringsfriheten når de kulturelle forskjellene blir større.

Flemming Rose. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / MATHIAS BOJESEN 
Flemming Rose. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / MATHIAS BOJESEN  Foto: Mathias Bojesen

– Jeg er av den motsatte oppfatningen. Jo mer mangfoldig et samfunn er, jo mer mangfoldig og på forskjellig måte vil folk ytre seg. Da får vi mange flere sammenstøt i det offentlige rom. Det må vi lære å leve med. Jeg mener vi ikke kan ofre ytringsfriheten i den sosiale freds navn i det mangfoldige samfunn, sier Rose.

For til tross for de tøffe årene etter publiseringen av Muhammed-tegningene, mener fremdeles den tidligere redaktøren at det var riktig å publisere karikaturene.

– Jeg angrer ikke på at jeg var med på det prosjektet. Det ga mening redaksjonelt, men det er klart at jeg er lei for situasjonen Jyllandsposten er kommet i. Ingen tegning er verdt et eneste menneskeliv. Problemet er hva gjør vi hvis det er andre som mener det er verdt å drepe på grunn av en tegning? Skal man bøye seg og ta konsekvensen av det, eller skal man forsøke å stå opp for de prinsipper vi lever med daglig?, avslutter Rose.