Skuespiller Julia Winge (45) sluttet å drikke først da barnevernet kom på døren

Skuespilleren og tobarnsmoren står fram som alkoholiker etter 20 år som avhengig.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvis jeg ikke hadde fått nok da barnevernet kom, hadde jeg sittet og sett på at de tok barna. Og jeg hadde drukket videre. Det føles helt sykt, sier skuespiller og skribent Julie Winge (45).

Traff bunnen

Med tittelen «Jeg er alkoholiker» stod 45-åringen frem i et åpenhjertig blogginnlegg på kk.no i forrige uke. Etter tjue år som alkoholiker, bestemte hun seg endelig for å bli nykter i 2013. Men det var ikke barna som var hovedårsaken.

– Man kan ikke slutte med noen ting som har med avhengighet å gjøre hvis man ikke har fått nok selv. Det er vanskelig å utdype hva «nok er». Du må virkelig treffe bunnen for å klare det. Foreldre vil jo ikke bli kvitt barna sine, men de klarer ikke å slutte å drikke, forklarer skuespilleren som er mor til Maria (12) og Mathias (11).

Videre forklarer Winge at hun rett og slett var lei av angsten som fulgte med drikkingen.

– Jeg valgte å legge meg inn. Jeg spurte ikke meg selv om jeg hadde fått nok engang, men jeg hadde fått nok av angsten som kom mens jeg lå på sofaen, sier Julie til TV 2.

Inspirasjon

I kjølvannet av blogginnlegget har skuespilleren mottatt mye ros for åpenheten rundt sykdommen. Som skribent med fast spalte i KK, vil hun nå hjelpe flere som sliter med alkoholmisbruk. Spesielt alenemødre akkurat som henne.

– Akkurat nå er det mange som venter på at polet skal åpne. Det finnes mange alenemødre, akkurat nå, som venter på å få levert barna sine på skole og i barnehage. For å kunne legge seg på sofaen, ha på TV 2 i bakgrunnen, og ligge under dyna si og ha diverse «ticks», sier Winge.

Tørrlagt

I dag har Winge lagt bak seg to og et halvt år som nykter, men kan ikke love at det vil vare evig.

– Jeg kan heller ikke garantere for at denne historien har en lykkelig slutt, jeg er alkoholiker, jeg kan sprekke. Nå har det gått 2 ½ år og jeg har det bra, men hvis jeg sprekker kan jeg love en ting: da er det planlagt. Det er planlagt fordi den delen av hjernen min har vunnet igjen.

Vinmonopolet tres ikke over hue på deg mens du spaserer nedover gata, Tingeling kommer ikke plutselig flyvende med et glass og stapper det i kjeften på deg. Det må nødvendigvis skaffes og altså planlegges.

Det er likevel uforutsigbart, ubarmhjertig og dødelig. Hvis det skulle skje, så er jeg en av de som er velsignet med verdens beste familie, så det går nok det også, skriver den ferske skribenten i det mye omtalte blogginnlegget.

Til God morgen Norge forteller den ærlige tobarnsmoren at hun har en svært åpen dialog med barna sine, også med et snev av humor.

– Nå syns barna at jeg er så teit som de burde synes at en forelder skal være. Når de skal bort i helgen og spør hva jeg skal gjøre, så kan jeg tulle og si «jeg skal drekke!», og det er helt greit. For de vet at det bare er tull, de er trygge på det, sier Winge.

Se hele intervjuet fra God morgen Norge øverst i saken.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook