Nystekte boller = duften av omsorg

Slik lager du saftige halvgrove, melkefrie og glutenfrie boller.

Halvgrove og melkefrie hveteboller og/eller kanelsnurrer

Glutenfri, se egen oppskrift lenger ned!

Dette trenger du:

  • 7 dl havre eller rismelk
  • 150 g smeltet margarin uten melk
  • 150-200 g sukker
  • 1 egg, kan sløyfes for de som ikke tåler egg
  • 50 g gjær
  • 2 ts kardemomme
  • ts salt
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 100 g havregryn
  • 200 g grov sammalt spelt
  • ca. 1 kg hvetemel
  • 125 g mykt margarin uten melk
  • Evt. sukker og kanel til kanelsnurrer, og rosiner til boller
SNART SKOLESTARTER: Maria (6) hjalp Wenche med baksten, og det ble deilige skoleboller. Foto: TV 2
SNART SKOLESTARTER: Maria (6) hjalp Wenche med baksten, og det ble deilige skoleboller. Foto: TV 2

Slik gjør du:

Smelt 150 g margarin, tilsett havre eller rismelk og egg.
Varm til fingervarmt.

Ha alt det tørre i bakebollen, hold tilbake ca. 200 g av hvetemelet.
Tørrgjær tilsettes sammen med melet, ferskgjær røres ut i melken.

Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går, elt sammen i minst 6-8 min.

Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye mel!

Elt deigen i kjøkkenmaskin til sammen i 10-12 min.

Tilsett mykt margarin, 2-3 ss av gangen, elt deigen til all margarin er eltet inn og deigen slipper bakebollen. Elt videre i 4-5 min.

Dekk til bakebollen og sett til heving i 50-60 min.

Ta deigen ut på bakebordet.
Form til ønsket bakverk og sett på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og etterhev i 30-40.
Pensle med sammenpisket egg.

Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 230 grader i 12-14 min
Avkjøl på rist.

HALVGROVE BOLLER: Det er lite som får huset til å dufte så godt som gjærbakst. Foto: TV 2
HALVGROVE BOLLER: Det er lite som får huset til å dufte så godt som gjærbakst. Foto: TV 2

Glutenfrie boller på 1-2-3

Dette trenger du:

  • 1 boks kesam ( evt. laktoseredusert rømme eller soyayoghurt )
  • 3 dl varmt vann
  • 2 ss fiberhusk
  • 70 g (3 ss) jyttemel
  • 1 1/2 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 50 g gjær
  • 6 ss rapsolje til baking
  • 1 ts salt
  • 1 pk Semper finmel (uten fiber til fine boller, m/fiber til grovere)

Slik gjør du:

Ha kesam i en arbeidsbolle og tilsett varmt vann (bruk kesamboksen, nesten full, men ikke for varmt).

Rør sammen, tilsett fiberhusk og jyttemel, og la kjøkkenmaskinen gå i ca. 5-8 min.
Det skal bli en fin struktur på deigen.
Blandingen skal nå være fingervarm.

Tilsett gjær, olje, salt, semper mel, sukker og kardemomme.
Elt godt sammen, dekk til og sett til heving i 30 min.

”Smør” bakebord og hendene med litt rapsolje, trill ut en lang pølse og del opp i passe biter til boller.
Trill bitene til runde boller og legg dem på bakepapirkledt stekebrett.

Dekk til og la heve i ca. 40 min.

Pensle med egg, melk eller vann tilsatt litt sukker, for å få gylden farge på bakverket.

Stek ved 225 grader på midterste rille i 12-15 min.