BOMBE: Eksplosjonen skjedde i en bydel med militære anlegg og ambassader. (AP Photo/Rahmat Gul)
BOMBE: Eksplosjonen skjedde i en bydel med militære anlegg og ambassader. (AP Photo/Rahmat Gul) Foto: Rahmat Gul

Flere drept i eksplosjon i Kabul – nordmenn hjalp afghanske styrker

Minst 28 ble drept og flere hundre skadet i en kraftige eksplosjon som rystet sentrum av Kabul midt i morgenrushet, opplyser Afghanistans president Ashraf Ghani.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kabul (NTB): Norske spesialstyrker ga råd og veiledning til de afghanske sikkerhetsstyrkene som rykket ut for å nedkjempe opprørerne som gikk til angrep i Kabul.

– Det kan se ut som om hendelsen i Kabul er over, sier talsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB tirsdag formiddag. Detaljene rundt angrepet er ikke kjent, men det startet med et selvmordsangrep mot Afghanistans nasjonale sikkerhetstjeneste midt i morgenrushet. Minst 28 mennesker er drept og over 320 såret, ifølge afghanske myndigheter. Taliban har tatt på seg ansvaret.

Eksplosjonen rammet en tettbebygd bydel som huser flere militære anlegg, deriblant flere afghanske departementer og USAs ambassade.

Den kraftige eksplosjonen fikk vinduene til å riste flere kilometer unna og sendte en tykk røyksøyle opp på himmelen.

– De norske spesialstyrkene fulgte med de afghanske sikkerhetsstyrkene ut for å rådgi og mentorere, men var ikke aktivt med i selve operasjonen. Primærrollen deres er å rådgi og veilede, understreker Moen.

Ingen av de norske soldatene ble såret i aksjonen. Afghanske Crisis Response Unit blir mentorert av norske spesialstyrker i Kabul. Norges styrke

i landet utgjør i dag rundt 50 personer.

I desember i fjor ble en norsk soldat såret da styrkene gikk til aksjon under et Taliban-angrep ved Spanias ambassade i Kabul. Forsvaret opplyste den gang at den såkalte mentoravdelingen grep direkte inn fordi gisselsituasjonen fremsto som spesielt krevende. Ni personer ble drept, deriblant to spanske politimenn, i angrepet som varte i ni timer. (©NTB)