Sjekk lahlums beste råd:

Slik presterer du bedre under press

Mange sliter med stress og nerver før eksamen eller i arbeidslivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nærmer seg eksamenstid, og elever og studenter er på god vei inn i det som kanskje er den mest stressende tiden på året.

– Man prøver å være fokusert og vise det man kan, og da er man selvsagt nervøs, sier forfatter og historiker Hans Olav Lahlum.

Han har vært gjennom flere eksamener enn de fleste, enten som student eller som sensor. Lahlum mener man kan gjennomføre enkle steg for å prestere bedre under press.

Sjekk ut Lahlums viktigste råd i videoen fra TV 2 Nyhetskanalen øverst i saken!

– Det viktigste er å lese oppgaven både én og to ganger for å forsikre seg om at man svarer på det man blir spurt om. Det er altfor mange som bommer på akkurat det, sier Lahlum.

Ikke få panikk!

Lahlum mener mange av tipsene også har relevans i arbeidslivet, for eksempel foran viktige møter, presentasjoner eller intervjuer, der det kan være lett å få panikk.

– Det er kommet flere situasjoner i arbeidslivet hvor man må prestere der og da og under press, og da kan man dra nytte av disse rådene, sier han.

Lahlum mener en god øvelse kan være å forberede seg på temaer man er mest redd for å bli spurt om, enten på eksamen eller i en jobbsituasjon.

– Når styrkene dine er blitt svakhetene, og svakhetene er blitt styrkene, er du sannsynligvis godt forberedt.