DILMA-DUKKE: Demonstranter brant en dukke av Dilma Rousseff i gledesrus etter Brasils underhus stemte for å stille henne for riksrett. Saken må likevel først til senatet. FOTO: AP PHOTO/SILVIA IZQUIERDO
DILMA-DUKKE: Demonstranter brant en dukke av Dilma Rousseff i gledesrus etter Brasils underhus stemte for å stille henne for riksrett. Saken må likevel først til senatet. FOTO: AP PHOTO/SILVIA IZQUIERDO Foto: Silvia Izquierdo

Brasils underhus stemte for å stille presidenten for riksrett

Partiet til Brasils president Dilma Rousseff erkjenner nederlag etter at 400 av representantene i underhuset har stemt over hvorvidt hun skal stilles for riksrett eller ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Underhuset i den brasilianske nasjonalforsamlingen tok natt til mandag stilling til om Brasils president Dilma Rousseff skulle stilles for riksrett eller ei.

Rousseff beskyldes for å ha jukset med penger for egen gevinst. Kritikere mener hun ulovlig har tatt penger fra statseide banker til å holde opp bruken av budsjettene, i et forsøk på å blidgjøre velgere og gjøre seg selv mer valgbar foran neste valg, skriver New York Times.

Må til senatet for godkjenning

Da 400 stemmer var avgitt hadde 297 stemt for riksrett, mens 103 stemte mot eller avsto fra å stemme.

En av lederne i Brasils arbeiderparti – Rousseffs eget parti – måtte søndag medgi at opposisjonen kom til å gå seirende ut av avstemningen som godkjenner en riksrettssak mot henne i Senatet.

Stemmer senatet for å sette henne for riksrett, vil hun bli suspendert fra presidentskapet, ifølge nyhetsbyrået AP.

GLEDESTÅRER: Et demonstrant gråter i feiringen av underhusets beslutning. FOTO: AP PHOTO/ANDRE PENNER
GLEDESTÅRER: Et demonstrant gråter i feiringen av underhusets beslutning. FOTO: AP PHOTO/ANDRE PENNER Foto: Andre Penner

– Kuppmakerne har vunnet her i underhuset, sa Jose Guimaraes som leder arbeiderpartiet i kammeret i nasjonalforsamlingen.

Stemmegivningen fortsatte i underhuset der opposisjonen raskt økte mot de nødvendige 342 stemmer, eller to tredels flertall, som må til for at saken mot Rousseff skal gå videre. Brasils underhus teller 513 seter.

ROUSSEFF: Brasils president Dilma Rousseff er et steg nærmere å bli stilt for riksrett. Her avbildet i forbindelse med et møye i Planato-palasset i Brasils hovedstad Brasilia, fredag. FOTO: REUTERS/UESLEI MARCELINO
ROUSSEFF: Brasils president Dilma Rousseff er et steg nærmere å bli stilt for riksrett. Her avbildet i forbindelse med et møye i Planato-palasset i Brasils hovedstad Brasilia, fredag. FOTO: REUTERS/UESLEI MARCELINO Foto: Ueslei Marcelino

– Presidentens regjering vedkjenner dette midlertidige nederlaget, men det betyr ikke at krigen er over. Kampen vil fortsette i gatene og i Senatet, sa Guimaraes.

Kontroversiell politiker

Dilma Rousseff ble Brasils første kvinnelige president da hun ble valgt i 2011. Siden har hun vært innblandet i flere kontroverser, deriblant den såkalte Petrobras-skandalen.

Rousseff satt i direktørstyret i det statseide oljeselskapet Petrobras mellom 2003 og 2010, og da det føderale politiet i Brasil avdekket korrupsjon i selskapet tok millioner til gatene og ønsket Rousseffs avgang.

(TV 2/NTB)