HVA SKAL DEN HETE?: Et britisk forskningsråd lanserte en offentlig internettavstemning for å gi navn til det nye polarforskningsskipet deres. Her er et et datagenerert bildet av skipet. FOTO: AFP PHOTO / Natural Environment Research Council (NERC) 
HVA SKAL DEN HETE?: Et britisk forskningsråd lanserte en offentlig internettavstemning for å gi navn til det nye polarforskningsskipet deres. Her er et et datagenerert bildet av skipet. FOTO: AFP PHOTO / Natural Environment Research Council (NERC)  Foto: Ho

Det gikk ikke helt etter planen da de utlyste navnekonkurranse for skipet til 2,3 milliarder

Forslaget som fikk nest flest stemmer var å oppkalle skipet etter en 16 måneder gammel jente med uhelbredelig kreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Velkommen til første dag på TV 2s internettskole. Regel nummer én: Mange folk tuller på nettet.

Den skolen har ikke det britiske forskningsrådet Natural Environment Research Council (NERC) gått.

De utlyste nemlig en avstemning på internett, der formålet var å navngi et nytt superskip som skal brukes til polarforskning.

Skipet vil bli 128 meter langt og veie 15.000 tonn, og forventes å være på sjøen i 2019. Prisen ligger på 200 millioner pund, noe som tilsvarer 2,35 milliarder kroner etter dagens kurs.

Navnekonkurransen fikk mye oppmerksomhet, og resultatet var egentlig etter all forventning: Et fleipete navneforslag vant.

124.109 mennesker har gitt navneforslaget RRS Boaty McBoatface sin stemme.

Dette er fire ganger så mye som andreplassen, RRS Poppy-Mai, navnet på en 16 måneder gammel jente med uhelbredelig kreft.

Slo eventyrer og «It's Bloody Cold Here»

Konkurransen fikk mye oppmerksomhet, og mer enn 7.000 forslag kom inn. Blant dem var RRS David Attenborough, hvis navn bæres av BBCs profilerte naturjournalist; RRS Henry Worsley, oppkalt etter den avdøde eventyreren ved samme navn.

– Vi har hatt ekstremt mange forslag, og vil nå gå igjennom alle de foreslåtte navnene. Den endelige avgjørelsen vil bli annonsert etter hvert, skriver organisasjonen på sin hjemmeside.

Men det ble altså RRS Boaty McBoatface som vant, foran nevnte Poppy-Mai, Henry Worsley og RRS It's Bloody Cold Here (det er forbanna kaldt her).

Troverdighet på spill

Navnekonkurransen er kun rådgivende, og ikke bindende for forskningsrådet NERC.

Den endelige avgjørelsen tas av sjefen i rådet, Duncan Wingham, står nå overfor et stort dilemma, skriver den britiske avisen The Guardian: Vil du sette organisasjonens troverdighet på spill eller lytte til offentlighetens (les: Internetts) mening?

Det seirende navneforslaget ble innsendt av tidligere BBC-journalist James Hand, som på sin side står på at det er et fantastisk navn på et skip. Selv stemte han derimot på RRS David Attenborough.

Flere kåringer kuppes på nett

Boaty McBoatface føyer seg inn i rekken over vinnere av konkurranser på internett som tar mer eller mindre uforventede vendinger.

I Norge lanserte flyselskapet Norwegian en konkurranse i 2012 der man kunne stemme frem såkalte «halehelter» – personer som er avbildet på Norwegian-flyenes hale.

Svartmetalltilhengere verden over mobiliserte for å få den avdøde Mayhem-gitaristen Øystein Aarseth til å vinne. Aarseth ble drept av «Greven», Varg Vikernes, i 1993. Familien hans måtte sette foten ned, og nektet Norwegian i å bruke navnet, skrev Dagbladet den gang.

De seriøse utklasses

Samme år lanserte matbutikkjeden Walmart en konkurranse på Facebook, hvor brukere kunne bestemme på hvilken Walmart-filial artisten Pitbull skulle holde konsert. Han ble sendt til Kodiak i Alaska, som etter sigende skal være den mest avsidesliggende filialen i kjeden, skriver nettstedet Mashable.

Taylor Swift-sponsorer utlyste også en avstemning der man kunne stemme på en skole hun skulle opptre på. Hun endte nesten med å opptre på en skole for døve, men forslaget endte opp med å bli forkastet på grunn av at det viste seg å være en internettspøk, ifølge Huffington Post.

Det er nemlig ofte at store internettfora som 4Chan og Reddit kaster seg på slike avstemninger, hvilket ofte utklasser seriøse stemmegivere i antall.