FEIRET MED FAMILIEBILDE: Dronning Elizabeth med syv barnebarn og oldebarn. Foto: AP
FEIRET MED FAMILIEBILDE: Dronning Elizabeth med syv barnebarn og oldebarn. Foto: AP Foto: Annie Leibovitz
BURSDAG: Dronning Elizabeth av England feirer 90-årsdagen med pomp og prakt som seg hør og bør for en dronning som har vært regent lengre enn noen annen i britisk historie. FOTO: Stella Pictures
BURSDAG: Dronning Elizabeth av England feirer 90-årsdagen med pomp og prakt som seg hør og bør for en dronning som har vært regent lengre enn noen annen i britisk historie. FOTO: Stella Pictures

Gratulerer med 90-års dagen dronning Elizabeth!

I dag fyller dronning Elizabeth II av England, 90 år. Feiringen skjer over flere måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dronning Elizabeth II er det kongelige overhodet i Storbritannia som har regjert lengst.

Hun har sett statsministere i sitt eget land komme og gå, har håndhilst på flere historiske personer og berømtheter enn man kan klare å telle, og hun har ledet landet gjennom både oppturer og nedturer.

– Hun har vært der som en fiks-stjerne helt siden hun overtok etter sin far i 1952, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

BLE HYLLET: Dronning Elizabeth får blomster på 90-årsdagen sin.(AP Photo/Alastair Grant)
BLE HYLLET: Dronning Elizabeth får blomster på 90-årsdagen sin.(AP Photo/Alastair Grant) Foto: Alastair Grant

Feirer tre måneder til ende

Når dronningen av England i dag fyller 90 år, går det ikke ubemerket hen i Storbritannia. Bursdagen skal feires på relativt beskjedent vis på selveste dagen, før det tar helt av i mai med et 90 minutter langt ekstravagant hesteshow med hele 900 deltakende hester, og mer enn 1500 ryttere og andre artister og kunstnere.

FEIRER DRONNINGEN: Judy og Anne Daley fra Wales møtte opp utenfor Windsor Castle for å feire dronningen.
FEIRER DRONNINGEN: Judy og Anne Daley fra Wales møtte opp utenfor Windsor Castle for å feire dronningen. Foto: John Stillwell

Showet vil bli holdt hver kveld fra 12. til 15. mai, og dronningen vil være til stede siste dag.

Den offisielle markeringen av dronningens bursdag skjer så sent som 11. juni, med en parade ved navn The Queen's Birthday Parade. Og dagen etter vil det bli holdt en lunch utendørs, med hele 10.000 gjester.

Men selv om feiringen på selve dagen er relativt beskjeden, hadde det britiske folk møtt opp i tusenvis for å hylle den 90 år gamle dronningen.

FIKK SALUTT: En kongelig salutt ble avfyrt i Hyde Park på dronningens bursdag. (AP Photo/Frank Augstein)
FIKK SALUTT: En kongelig salutt ble avfyrt i Hyde Park på dronningens bursdag. (AP Photo/Frank Augstein) Foto: Frank Augstein

Still going strong

Til tross for at de fleste andre pensjonerer seg når de kommer i syttiårene, har Englands monark holdt det gående med offisielle oppdrag hvert eneste år i sin tid som dronning.

– Jeg tror faktisk ikke jeg vet om noen offentlig person som i samme grad som britenes dronning fortjener karakteristikken «still going strong». For det er 90 år gamle Elizabeth ll virkelig! Og etter mer enn seks tiår på tronen har hun til og med gått forbi sin tippoldemor dronning Victoria som den britiske monark i historien som har regjert aller lengst, sier TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland.

Dronningen er ikke redd for å representere landet sitt hverken hjemme eller i utlandet, til tross for høy alder.

FAMILIE: Dronningen har et nært forhold til de minste i familien. Her er hun sammen med Prince George. FOTO: Stella Pictures
FAMILIE: Dronningen har et nært forhold til de minste i familien. Her er hun sammen med Prince George. FOTO: Stella Pictures Foto: KGC-375

– Den nå 90 år gamle «Lilibet» fortsetter altså ufortrødent med sine kongelige plikter, også med utstrakt reisevirksomhet og representasjon, ofte i et tempo som kan ta pusten fra langt yngre kvinner og menn i offentligheten, sierTotland.

En samlende dronning

Som Englands lengste regent, har dronningen måttet tilpasse seg for at kongehuset skulle overleve.

– Jeg opplever dronning Elizabeth som en monark av den gamle skole, som har klart å ta vare på tradisjonene, samtidig som hun nennsomt har tilpasset monarkiet til en ny tid, sier kongehuseksperten og legger til.

– Elizabeth ll har på enestående vis representert både kontinuitet og trygghet i en ellers omskiftende tid. Det som karakteriserer henne aller mest, er nok hennes utrolige pliktfølelse og viljen til å tjene sitt land og sitt folk.

Og med et kongerike som strekker seg helt til andre siden av kloden, har hun måttet være en sterk samlende skikkelse.

YNGRE: Elizabeth i 1953 kledd i aftenkjole og med diamanter i håret, ørene og rundt halsen. FOTO: Stella Pictures
YNGRE: Elizabeth i 1953 kledd i aftenkjole og med diamanter i håret, ørene og rundt halsen. FOTO: Stella Pictures

– Monarkiet blir ofte omtalt som et samlende symbol, og Elizabeth ll har i sine 63 år på tronen vært den samlende skikkelsen, ikke bare for britene, men også for alle Samveldelandene hun er statsoverhode for. Bare det er et kunststykke i seg selv, sier Totland.

Hennes verste år

Ikke alle årene som regent har vært like gode for dronningen.

– Dronning Elizabeth omtalte selv i sin tid året da Windsor slott brant og både hertugparet av York og prinseparet av Wales tok ut separasjon, som sitt «annus horribilis» . Og jeg tror kritikken hun fikk i kjølvannet av prinsesse Dianas brå og brutale død høsten 1997, kom som et skikkelig sjokk på henne, sier kongehuseksperten.

EKTEPAR: På statlig besøk i Tyskland med sin ektemann, Philip, hertugen av Edinburgh, ved sin side. FOTO: Stella Pictures
EKTEPAR: På statlig besøk i Tyskland med sin ektemann, Philip, hertugen av Edinburgh, ved sin side. FOTO: Stella Pictures Foto: GoffPhotos

– Majesteten hentet seg imidlertid inn igjen, og hun har i ettertid vist seg langt flinkere til å ta imot og ta vare på kongefamiliens inngiftede medlemmer enn hun var tidligere. Blant annet har vi sett henne representere alene sammen med svigerdatteren Camilla og med unge hertuginne Kate langt oftere enn hun noen gang gjorde med Diana.