UFARLIG, MEN SKUMMEL: Sikadene kommer, men selv om de lager skumle lyder er de helt ufarlige. Foto: Wikipedia Commons
UFARLIG, MEN SKUMMEL: Sikadene kommer, men selv om de lager skumle lyder er de helt ufarlige. Foto: Wikipedia Commons

Nå kommer milliardsvermen

Deler av USA kan i mai vente seg en insektssverm av gammeltestamentlig størrelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Milliarder av insekter som svermer inn over oss. Tanken virker skremmende, og høres ut som et endetidstegn fra en dommedagsprofet.

Men fenomenet dukker opp fra tid til annen også i våre dager. Som i mai 2016 – da er det deler av delstatene Ohio, New York, Pennsylvania, Maryland, Virginia og West Virginia som står for tur.

Da venter amerikanske landbruksmyndigheter et innrykk av Magicicada septendecim, på norsk omtalt som syttenårssikaden.

Paringsjakt

Insektet lever i 17 år nede i bakken. Livssyklusen kulminerer med at de kommer opp fra bakken så snart temperaturen i bakken nærmer seg 20 grader.

Da flyr de av gårde på jakt etter noen å pare seg med.

Insektene har en karakteristisk brummende summelyd. Dette er paringsropet til hannene. Når millioner av de paringskåte hannene stemmer i, skal det visstnok gjøre mye ut av seg, skriver Washington Post.

KRAVLER OG KRYPER: At de ufarlige er vel og bra, men man har en viss forståelse med den som hevder det er litt ekkelt. Foto: Arthur D. Guilani
KRAVLER OG KRYPER: At de ufarlige er vel og bra, men man har en viss forståelse med den som hevder det er litt ekkelt. Foto: Arthur D. Guilani

Sikadene har hardt og glatt skjell på ryggen og to store, røde øyne. De er mellom fire og fem centimeter lange, og helt ufarlige for mennesker.

Lager mye lyd

De verken biter eller stikker, men kan gjøre skade på prydbusker og trær i folks hager. De voksne sikadene har som hovedformål å pare seg og legge egg.

Men, som Washington Post skriver: de lager mye lyd, som i seg selv kan være svært skremmende.

– Ord kan ikke beskrive den vagt truende summingen som høres over alt, men som likevel ikke kommer noensteds fra, skrev David Snyder i Washington Post i 2004.

I løpet av de fire til seks ukene sikadene setter sitt preg på forsommeren, summer og synger de fra solen står opp om morgenen og til langt ut på kvelden.

Etter paringen legger hunnene egg på grener i trær og busker. Når larvene er klekket, faller de ned på bakken og graver seg ned en halvmeter i bakken.

Denne Nashville-karen forteller om sikadesvermen:

Her lever de av plantesaft i 17 år før de kommer opp fra bakken og flyr av gårde.

Men det betyr ikke at det går 17 år mellom hvert sikadeår. Det er forskjellige kull som kommer opp fra bakken til ulike tider. Det finnes også sikadearter som bruker mindre enn 17 år på å bli voksen.

Svermen av sikader som er ventet neste måned, gikk imidlertid under jorden i 1999.

Holder øye med kullene

Sikadekullene er holdt under oppsikt siden 1800-tallet. Derfor kan amerikanske landbruksmyndigheter forutsi med sikkerhet at mai 2016 vil få en heftig sikadesverm i deler av landet.

De største svermene vil ifølge prognosene komme i Ohio eller West Virginia. Naturparken Cleveland Metroparks i delstaten Ohio, har forberedt seg på den kommende svermen ved å lage et undervisningsopplegg om sikadene.

Sikader i Norge

I Norge er det ifølge Store norske leksikon funnet bare én art av sangsikade, den 25 millimeter lange Cicadetta montana, som finnes sør i landet.

– De fleste norske sikader er små, under fem millimeter lange, og fordeler seg på flere familier. Sangen er så svak at vi ikke kan høre den uten forsterkning, opplyser Store norske leksikon.