KOKER FOR MYE: Mange opplever at det er rikelig med kokende vann igjen i kjelen når man har forsynt seg med det man egentlig trenger. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
KOKER FOR MYE: Mange opplever at det er rikelig med kokende vann igjen i kjelen når man har forsynt seg med det man egentlig trenger. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

Så mye koster unødig vannkoking

Hvor mye vann koker egentlig du når du bare skal ha en kopp te?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svaret er antakelig: For mye.

De fleste vannkokere har en minimumsgrense når du fyller dem, ofte en halv liter. Og mange vil nok kjenne seg igjen i at de ikke måler opp så nøye, men bare fyller på slump fra springen når de skal ha en kopp te, litt kaffe eller kanskje en porsjon havregrøt.

Resultatet er at det er rikelig med kokende varmt vann igjen i kjelen etter at du har forsynt deg med det du trenger. Å varme opp alt dette unødvendige vannet krever energi. Mye energi.

Målt og forsket

Nøyaktig hvor mye har det ikke vært enkelt å si noe om – før nå. Britiske forskere har nemlig regnet på hvor mye energi som sløses bort på unødig vannkoking på øyriket.

Energi verdt hele 150 millioner pund, eller rundt 1,75 milliarder kroner, svis av på varmt vann som aldri forlater kjelen, om man skal tro en artikkel i Daily Mail. Dette tilsvarer en ekstra energiregning på 5 pund (58 kroner) for hver eneste husstand i Storbritannia hvert år.

Forskere fra Strathclyde University i Glasgow har i 18 måneder undersøkt hvordan 14 husholdninger koker vann. Studien er gjengitt i magasinet Applied Energy.

– Selv om forskjellen i forbruk kan virke ubetydelig i en enkelt husholdning, har det betydning om man ser på alle husholdningene, med en klar innvirkning på kraftbehovet og det regionale karbonavtrykket, skriver forskerne om funnet.

Dårlig klima-nytt

Blant de 14 husholdningene som er undersøkt, er det et spenn fra enslige pensjonister til barnefamilier på fire. Hver gang de kokte vann, ble vannet de brukte sammenlignet med et idealmål på 275 ml for hver voksen og det halve for barn.

I 13 av husholdningene fylte de stadig for mye vann på kjelen før de slo den på. Resultatet er ikke bare et unødig strømforbruk, men også et høyere forbruk av vann enn nødvendig.

Ikke overraskende viser det seg at vannkokeren brukes mest rundt klokken 07, 13 og 20 på hverdager og klokken 09 i helgene.