Parasitten fransk hjerteorm (innfelt i rødt) er oppdaget i Stavanger-regionen. FOTO: INGER SOFIE HAMNES / VILTKAMERA, NORSK INSTITUTT FOR NATURFORSKNING
Parasitten fransk hjerteorm (innfelt i rødt) er oppdaget i Stavanger-regionen. FOTO: INGER SOFIE HAMNES / VILTKAMERA, NORSK INSTITUTT FOR NATURFORSKNING

KAN BARE være toppen av isfjellet:

Overrasket over funn av smittsom dyreparasitt på Vestlandet

Hunder som smittes kan bli alvorlig syke og dø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Parasitten fransk hjerteorm er funnet på en rødrev i Time kommune i Rogaland, melder Stavanger Aftenblad. Hunder som smittes kan bli alvorlig syke og dø.

Det første norske tilfellet av fransk hjerteorm ble funnet på en rev i Ski kommune i slutten av mars. Den gang gikk Mattilsynet ut og advarte hundeeiere om å ta forholdsregler, og Veterinærinstituttet utvidet overvåkingen av parasitten.

– Det er overraskende at parasitten finnes i Stavanger-regionen. Vi har visst om at den finnes i Sverige, derfor var funnet i Ski ikke like overraskende. Spørsmålet er om dette bare er toppen av isfjellet. Det er viktig at dyrleger er oppmerksomme på at parasitten finnes også i Stavanger-området, sier Knut Madslien, fagansvarlig for vilthelse ved Veterinærinstituttet til avisen.

Fransk hjerteorm kan smitte hunder gjennom snegler i naturen, men er ikke farlig for mennesker. En av forholdsreglene som anbefales er å unngå at hunder spiser snegler. Det er også viktig at hundeeiere plukker opp avføringen etter hundene sine for å hindre videre spredning av smitte.

– Nå er revejakta stanset til 15. juli, men vi fortsetter å sjekke avføring fra ulv. Videre har vi på trappene et hundeprosjekt, sier Madslien. Han mener det ikke er grunn til stor uro. (©NTB)