Den økumeniske patriarken Bartholomew I tok imot pave Frans etter ankomst til øya Lesvos. FOTO: Alkis Konstantinidis / REUTERS / NTB SCANPIX
Den økumeniske patriarken Bartholomew I tok imot pave Frans etter ankomst til øya Lesvos. FOTO: Alkis Konstantinidis / REUTERS / NTB SCANPIX Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS

Paven på Hellas-besøk: Tok med 12 flyktninger til Roma

Paven åpner dørene for tolv syriske flyktninger, seks av dem er barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pave Frans ankom lørdag formiddag den greske øya Lesvos der han besøkte flyktninger og lokale kirkeledere.

Ifølge en gresk tjenesteperson skulle pave Frans ta med seg flere flyktninger fra øya til Vatikanet.

Den greske statlige fjernsynskanalen ERT meldte at tre familier som for tiden oppholder seg i et flyktningmottaket Kara Tepe på Lesvos, var blitt plukket ut til å bli med paven.

Vatikanet bekreftet senere at pave Frans skulle ha med seg tolv syriske muslimer. Seks av dem er barn. To flyktningfamilier har allerede fått tilhold i Vatikanet.

Lørdag ettermiddag opplyste Vatikanet at flyktningene fikk bli med pave Frans' fly da han reiste tilbake til Roma etter et besøk til den greske øya Lesvos lørdag.

Paven hilste på flyktninger og migranter i flyktningleiren. FOTO: FILIPPO MONTEFORTE / AFP / NTB SCANPIX
Paven hilste på flyktninger og migranter i flyktningleiren. FOTO: FILIPPO MONTEFORTE / AFP / NTB SCANPIX Foto: FILIPPO MONTEFORTE

– Paven tok med seg tre flyktningfamilier fra Syria, tolv personer totalt, inkludert seks barn, heter det i en uttalelse fra Vatikanet.

Før avreise fra Roma lørdag morgen møtte pave Frans Bernie Sanders, som kjemper for å bli valgt til Demokratenes presidentkandidat i USA. Fredag deltok Sanders i en konferanse i Vatikanet der han ba verdens ledere kjempe for å redusere økonomiske ulikheter.

Paven satte av fem timer til besøket. I tillegg til å snakke med flyktninger hadde han samtaler med Hellas' erkebiskop Ieronymos og med den økumeniske patriarken Bartholomew I, som er åndelig leder for verdens ortodokse kristne.

Reiserute nordover

Pave Frans møtte også den greske statsministeren Alexis Tsipras under besøket på øya.

Lesvos er blant de mest brukte reiserutene for flyktninger og migranter som vil videre nordover i Europa. Den greske øya ligger like utenfor det tyrkiske fastlandet, men den korte avstanden til tross har mange mistet livet under overfarten i skrale farkoster og gummibåter.

Lesvos står sentral i returavtalen som EU har inngått med Tyrkia. Avtalen innebærer at nye migranter og flyktninger som ankommer de greske øyene, skal returneres til Tyrkia. Til gjengjeld skal EU-land hente syriske flyktninger fra Tyrkia, og tyrkiske myndigheter får dessuten 3 milliarder euro fra EU. (NTB/TV 2)