59 demonstrasjoner:

20 land demonstrerer mot det norske barnevernet

OSLO/BUCURESTI (TV 2): I dag sender BBC en kritisk dokumentar om det norske barnevernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I midten av november ble et rumensk-norsk par fratatt sine fem barn. Årsaken er at paret, som er religiøse, skal ha straffet barna sine fysisk.

I BUCURESTI: Fotograf Kåre Breivik og reporter Steinar Figved. 
I BUCURESTI: Fotograf Kåre Breivik og reporter Steinar Figved. 

Paret har fått tilbake sitt yngste barn, som ble født i fjor, mens de fire eldste barna fortsatt bor hos fosterfamilier. Saken har fått navnet Naustdal-saken.

Den negative oppmerksomheten rundt det norske barnevernet, særlig i Øst-Europa, har fått BBC World News til å lage dokumentaren «Norway: Parents against the state».

Dokumentaren har ført til at det lørdag arrangeres 59 demonstrasjoner i 20 land, blant annet i Romania, USA, Australia og foran Stortinget i Oslo.

Stor demonstrasjon

TV 2 er på Victoriaplassen i Romanias hovedstad, Bucuresti. Der samles hundrevis av personer av personer lørdag formiddag. Flere har bannere der det står at barnevernet i Norge kidnapper barn og ødelegger familier.

Daniel, som er broren til barnefaren i Naustdal-saken, er blant demonstrantene.

– Dette er en fredelig demonstrasjon for å markere det vi mener er et overgrep fra det norske barnevernet. Vi kan ikke forstå oppførselen til denne institusjonen, forteller Daniel til TV 2.

Den norske ambassaden i Bucuresti har forsøkt å kontakte lokale medier for å bidra til å nyansere debatten om barnevernet, men de har ikke kommet til orde i saken.

– Bygger på misforståelser

Utenriksdepartementet sier at de tar demonstrasjonene på alvor.

– Vi ser at en stor del av protestene skyldes misforståelser og mangel på informasjon. I en del tilfeller ser vi at feilinformasjon spres i sosiale medier med viten og vilje. Derfor er det viktig for UD at vi bruker alle våre kanaler for å komme ut med riktig informasjon, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad.

– Mener UD at tusenvis av mennesker demonstrerer basert på misforståelser?

– Nei, det er ikke det jeg sier. Men i noen saker opplever vi at feilinformasjon kommer ut, og da er vår rolle å komme med korrekt informasjon, sier Bjåstad.

Han legger ikke skjul på at BBC-dokumentaren kan bli vanskelig å håndtere for norske myndigheter.

– Det blir en utfordring når omfanget vokser så voldsomt, sier Bjåstad.

Vil ha mer utdanning

Regjeringen sier det er at problem hvis det fester seg et inntrykk av at norske foreldre er rettsløse mot barnevernet.

– Det er viktig at vi korrigerer bildet som dannes der ute. Norske foreldre har et godt rettsvern, sier Kai-Morten Terning (Frp), statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet.

Han er tydelig på at det norske barnevernet er blant de beste i verden.

Likevel mener han det er en utfordring at små kommuner kan mangle kompetanse.

– Det er et problem som regjeringen tar på alvor, og vårt svar er å bygge opp ytterligere kompetanse blant de ansatte, sier Terning.