REDNINGSARBEIDERE: Her reddes en person ut fra en kollapset bygning i Kuammoto, sør i Japan. En rekke jordskjelv har til nå tatt livet av minst 20 og skadet over 400. FOTO: JIJI PRESS/AFP PHOTO
REDNINGSARBEIDERE: Her reddes en person ut fra en kollapset bygning i Kuammoto, sør i Japan. En rekke jordskjelv har til nå tatt livet av minst 20 og skadet over 400. FOTO: JIJI PRESS/AFP PHOTO Foto: Jiji Press

Minst 20 døde etter jordskjelvene i Japan

Nye jordskjelv har igjen rammet øya Kyushu helt sør i Japan.

Det største skjelvet lørdag morgen ble målt til 5,4 i styrke, og inntraff klokken 09.48 lokal tid, ifølge det meteorologiske instituttet i Japan. Det kom etter et skjelv som målte 7,1 i styrke som rammet 01.25 på natten.

En oversikt fra instituttet viser at det har vært mellom tre og tolv registrerte jordskjelv i timen gjennom natten.

DØD: Foreldre gråter etter de bekreftet at datteren deres ble funnet død etter et jordskjelv i Mashiki i Kumamoto prefecture, sør i Japan. FOTO: ROYTA TAJIRI/KYODO NEWS
DØD: Foreldre gråter etter de bekreftet at datteren deres ble funnet død etter et jordskjelv i Mashiki i Kumamoto prefecture, sør i Japan. FOTO: ROYTA TAJIRI/KYODO NEWS Foto: Ryota Tajiri

Skjelvene i natt skal ha ført til at minst ni døde, ifølge Reuters, som hevder har minst 20 personer mistet livet totalt.

Fox News skriver at 29 mennesker er døde etter det de betegner som et tvillingsskjelv med en dags mellomrom.

Norske Sindre: – Lite søvn

Norske Sindre Sivertsen (27) befinner seg på øyen Kyushu, som har vært rammet av jordskjelvene. Han er på jobb i byen Oita, og føler seg ikke trygg.

– Her har det vært en natt med lite søvn. Jeg våknet flere ganger av at hotellet svaiet kraftig, sier Sivertsen til TV 2.

Han forteller at kraftige skjelv rammer omtrent hvert 20. minutt.

– Jeg holder meg på hotellet, som skal tåle syv i styrke, sier han.

VIDEO: Her svaier Sindres hotellrom

Mer enn 400 mennesker skal være skadd. Japanske medier viser bilder av hus som har rast sammen og melder at mange er innesperret i ruinene.

Den britiske avisen The Guardian har snakket med japanere som forteller at folk holder motet oppe, men ingen fikk sove.

De offisielle betegnelsene på jordskjelvene – om det er forskjelv eller etterskjelv forandrer seg. Rekken av jordskjelv startet torsdag kveld da et skjelv på 6,4 i styrke rammet Kumamoto, og skjelvene etter dette ble først betegnet som etterskjelv. Nå har 6,4-skjelvet blitt betegnet som et forskjelv til skjelvet på 7,1 i styrke, skriver the Guardian.

Frykten for at alle disse jordskjelvene er forskjelv for et enda større er tilstede.

Skjelvene har truffet ulike områder i Kyushu, en av Japans fire viktigste øyer. TV-bilder fra stedet viser motorveier som er kollapset og en bil som henger på kanten.

I norske og internasjonale medier verserer mange forskjellige tall som beskriver styrken på de forskjellige skjelvene. Denne artikkelen baserer seg på tallene fra Japans meteorologiske institutt. (NTB/TV2)