SÆDPROBLEMER: Ny dansk forskning viser at stoffer i solkrem kan føre til at sædceller slutter å fungere som de skal. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
SÆDPROBLEMER: Ny dansk forskning viser at stoffer i solkrem kan føre til at sædceller slutter å fungere som de skal. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Foto: Lien, Kyrre

Ny forskning: Solkrem kan svekke sædkvaliteten

Likevel skal du smøre deg i sommer, mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere ved Universitetet i København og danske Rigshospitalet presenterte nylig funn som kan tyde på at UV-stoffer i solkrem kan påvirke sædkvaliteten hos menn, melder CNN.

Studien ble presentert i april i Boston, på en årlig konferanse om endokrinologi, som er læren om hormonsystemer.

– Disse resultatene gir grunn til bekymring, og kan kanskje delvis forklare forekomsten av infertilitet, sier professor Niels Skakkebæk i en pressemelding.

Halvparten av stoffene ødela sædceller

UV-stoffene absorberer ifølge pressemeldingen UV-strålene og hindrer dermed at dette kommer inn i huden. Samtidig blir noen UV-stoffer fra for eksempel solkrem absorbert inn i huden, ifølge Skakkebæk. Forskningsteamet har funnet slike stoffer både i blodet og i urinprøver.

De så 29 av de 31 midlene som er godkjent i USA og EU mot UV-stråling, ved å skille de ut og sprøyte dem inn i sædceller fra frivillige donorer.

Nesten halvparten av de godkjente midlene førte til at sædcellene sluttet å fungere som de skulle.

– Denne effekten begynte ved lave doser med kjemikalier, lavere enn forekomsten av UV-filter i noen av målingene som er gjort av mennesker som har smurt inn hele kroppen med solkrem, sier den danske forskeren.

– Myndighetene bør se nærmere på effekten

Forskningen er kun utført i et laboratorium, og viser ikke nødvendigvis at det er dette som skjer i menneskekroppen. Skakkebæk presiserer at det trengs mer forskning på området før man kan slå fast noen sammenheng.

– Vår studie tyder på at myndighetene bør se nærmere på effekten har UV-filtere på fruktbarhet før de godkjennes, sier den danske forskeren.

Å droppe solkremen i sommer i frykt for sædkvaliteten er derimot ikke anbefalt. Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, forteller at de foreløpig ikke har rukket å lese den ferske studien, men de tror neppe at det vil føre til at bruk av solkrem blir frarådet.

– Bruk av innholdsstoffer i solkrem er generelt godt kontrollert i Norge, sier Opdalshei til TV 2.

– Vet mer om risikoen for hudkreft

Professor Allan Pacey påpeker også overfor CNN at man heller bør frykte hudkreft, fremfor å bli steril av solkrem, etter å ha lest studien.

– Det er forsket mer på risikoen for hudkreft, og frem til det foreligger mer data tror jeg det er viktigere for menn å fortsette å bruke solkrem, sier Pacey.

Kreftforeningen ber også folk om å følge deres Solvettregler når det nå går mot lysere tider.

– Våre råd er å redusere tiden vi er i intens sol, ved å ta pauser i skyggen, bruke klær og bruke solkrem når huden ikke er beskyttet på annen måte. Dette er råd som vil kunne forebygge hudkreft, sier Opdalshei.