GRATULERER: Amalienborg Slott i København feirer dronning Margrethe sin 76-års dag torsdag. Kongelige gjester og publikum er tilstede.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GRATULERER: Amalienborg Slott i København feirer dronning Margrethe sin 76-års dag torsdag. Kongelige gjester og publikum er tilstede. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Angrer prinsen på at han ikke stilte opp i fjor?

Dronningen av Danmark har bursdag i dag. Nå stiller endelig ektemannen opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag fyller dronning Margrethe av Danmark 76 år, og dagen blir i tradisjon tro feiret ved at hun hilser til folket fra balkongen på Amalienborg i København.

På slottsbalkongen er hun hvert år omgitt av hele storfamilien, men i fjor da dronningen hadde rund-dag og fylte 75, var ikke hennes ektemann, prins Henrik til stede. Det ble det skandaleoppslag av over hele verden.

Nå ser det ut til at prinsen angrer på beslutningen fra i fjor om ikke å stille opp, for i år har han annonsert at han blir med på feiringen.

– Opprinnelig var ikke ektemannen prins Henrik ført opp blant dem som ville delta, men tidligere denne uken ble det klart at han også vil være med ved hyllesten av sin hustru. Som vi husker uteble han fullstendig fra den storslåtte feiringen av hennes 75-årsdag i fjor. Offisielt het det at han lå i influensa, men så ble han plutselig observert på ferie i Venezia, sier TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland.

Skandale-prins

Den danske prinsens skandaløse oppførsel gikk nok også inn på Danmarks dronning.

– Det satte dronning Margrethe i forlegenhet at prins Henrik i fjor helt uteble fra feiringen av hennes 75 årsdag, sier Totland til TV 2.

Ifølge kongehuseksperten har Henrik oppført seg dårlig ved flere anledninger tidligere.

– Prinsgemalens stadige klagesang over egen rang og posisjon de siste årene har vært «umusikalsk» og forstyrrende. Henrik er da også i både dansk og utenlandsk presse blitt framstil som litt løyerlig.

UTEN PRINS HENRIK: Her på Dronning Margrethes 75-årsdag, var hele storfamilien samlet. Den eneste som ikke var til stede var Margrethes mann. De som var til stede var Prinsesse Josephine, prins Vincent, prinsesse Isabella, prins Christian, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik på balkongen, prinsesse Athena, prins Henrik, prins Felix, prins Nikolai, prinsesse Marie og prins Joachim på balkongen sammen med dronning Margrethe Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UTEN PRINS HENRIK: Her på Dronning Margrethes 75-årsdag, var hele storfamilien samlet. Den eneste som ikke var til stede var Margrethes mann. De som var til stede var Prinsesse Josephine, prins Vincent, prinsesse Isabella, prins Christian, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik på balkongen, prinsesse Athena, prins Henrik, prins Felix, prins Nikolai, prinsesse Marie og prins Joachim på balkongen sammen med dronning Margrethe Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Pensjonert prins

For noen måneder siden gikk den danske prinsen av på pensjon, noe som ikke er vanlig i de royale kretser. Men Totland tror dette har vært en fin ting for den danske kongefamilien.

– Dronning Margrethe avslørte i sin nyttårstale at prins Henrik hadde valgt å gå av med pensjon, Jeg tror hun ønsket å meddele dette selv og direkte til sitt folk og dermed kunne avdramatisere det litt og vise dem sin aksept og forståelse, sier Totland som også har sin egen kongeblogg.

At prinsen har pensjonert seg gjør også at dronningen kan føle seg lettet, skulle man tro.

– Jeg tror faktisk Dronningen har det lettere nå. Nå forventer ikke presse og publikum lenger at Prinsen skal dukke opp ved ulike arrangementer, og så blir man heller gledelig overrasket når han gjør det. Det så man blant annet ved det meksikanske statsbesøket i København tidligere denne uken, da Henrik var med ved sin hustrus side begge dagene. Kanskje han rett og slett savner rampelyset?