TURBAN: Jenny Skavlan er klar for å feire den norske turbandagen. Her med hjemmelaget turban på Instagram. FOTO: Instagram/@jennyskavlan
TURBAN: Jenny Skavlan er klar for å feire den norske turbandagen. Her med hjemmelaget turban på Instagram. FOTO: Instagram/@jennyskavlan

Skal du gjøre som Jenny Skavlan i dag?

– Turbandagen viser et mangfoldig Oslo fra sin beste side, sier Jenny Skavlan om den fargerike festen som har blitt en tradisjon i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag går den norske turbandagen av stabelen i Spikersuppa i Oslo.

Dagen har blitt en tradisjon for mange, og et symbol på et mangfoldig samfunn. Turbandagen blir også av flere trukket fram som en feiring av hvor flott det er å være annerledes i lille Norge.

Med en hel horde av menn som alle blir omtalt som «Onkel Sikh» på Den norske turbandagens egen Facebook-side, loves det fargesprakende hodeplagg til alle som kommer.

Støtter dagen

Jenny Skavlan er en av dem som har har snakket varmt om dagen i sosiale medier i det siste.

– Turbandagen viser et mangfoldig Oslo fra sin beste side. Turbanen er en krone som representerer likhet, rettferdighet og demokrati. Tre ting som virkelig fortjener å feires en hel dag, sier Jenny Skavlan til TV 2.

På Instagram har hun lagt ut en oppfordring om å møte opp og få seg et nytt hodeplagg, og siden programlederen er kjent for kule gjør-det-selv-prosjekter og omsøm, har hun selvsagt tatt bilde av seg selv i en hjemmesnekret turban.

– Feirer det å være annerledes

Ekteparet Tinashe og Odd-Magnus Williamson er ikke redd for å være annerledes.

Da de giftet seg i mai i fjor, fant vielsen sted på Angst bar, noe som for mange er et litt utradisjonelt sted for et bryllup. Bruden stilte også i en hvit buksedress i stedet for den mer tradisjonsrike hvite kjolen.

De mener det er viktig å feire turbandagen og dens fokus på hvor flott det er å være annerledes.

– Dette er 3. året jeg er med og stemningen er alltid fantastisk. Det er en dag vi feirer hvor flott det er å være annerledes i Norge og at Norge er verdens beste land å være annerledes i. Uansett hva man legger i det å være annerledes. Det mener jeg er viktig at vi feirer. At vi heier på mangfold på tvers av religion og etnisitet. De bak turbandagen har gjort en fantastisk jobb i å invitere til slik gatefest, sier Tinashe Williamson, som i år også tar med datteren sin på snart seks år for første gang.

Odd-Magnus Williamson har ikke mulighet til å delta i år, men har bare gode ord å si om det folkelige og fargerike arrangementet.

– Sikher er jo generelt verdens smudeste dudes og duderettes. Tanken om at turbanen er en krone alle kan bære fordi alle vi mennesker er konger og dronninger, vel det resonnerer godt i min bok. Snille og gode er de også. Bortsett fra total-avholdenhet er jeg en sikh i mitt hjerte, sier Odd-Magnus Williamson.

Jeg har skrevet om annerledeshet på bloggen. 👳🏼link i bio💟#vanessarudjordno @turbandagen @lovesikh

Et bilde publisert av Vanessa Rudjord STYLEBOOK (@vanessarudjord)

Turbanen er egentlig en krone

På Turbandagens hjemmeside forklarer de at turbanen «egentlig er litt som en krone. En krone som alle har rett til å gå med uansett hvem du er eller hva du jobber med. Det innebærer å elske alle, oppføre seg solidarisk, være ydmyk og være generelt awsome» skriver de.

I år er det fokus på barna, og de blir sett på som hedersgjester, og får komme inn i egen VIP-kø.

En av de som har hatt med seg datteren sin på denne dagen tidligere, er Vanessa Rudjord.

– Første gang vi skulle på Turbandagen, og jeg forklarte hvorfor man arrangerte den, så hun bare rart på meg. Hun skjønte ikke hvorfor vi trengte en slik dag. For henne var det helt nytt at folk kunne bli behandlet annerledes fordi de kledde seg annerledes, skriver Rudjord på sin egen blogg.

Hun mener turbandagen er viktig å feire.

– Vi trenger Turbandagen. Sumeet, som står bak intiativet, vil at turbandagen ikke bare skal gjøre det lettere for sikher å gå med turban. Han vil at det skal være lettere for alle å skille seg ut. At alle skal behandles likt uansett hvordan de går kledd, hvordan de ser ut eller hvilken religion de har. Han vil at Norge skal være det landet det er best å være annerledes i, skriver Rudjord videre.