Flyttet sammen fra Latvia som 13-åringer, nå kjemper de mot hverandre om NM-tittelen

– Vennskapet er midlertidig lagt på is, fleiper Maksims Ponomarenko.

Se den tredje finalen mellom Stavanger Oilers og Lørenskog på TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no fra kl. 15.30!

Veien fra en tilværelse i en fattig by i Latvia, til å være bærebjelker på Norges to beste ishockeylag har ikke bare vært enkel for kompisene Maksims Ponomarenko (18) og Rudolf Balcers (19).

Ved en tilfeldighet fikk spillerne som 13-åringer prøvespille for Lørenskog under en turnering i hjemlandet. Der imponerte gutta så mye at Akershus-klubben tilbød å ordne alt for å få de til Norge, og da takket unggutta etter hvert pent ja.

BÆREBJELKE PÅ LØRENSKOG: Maksims Ponomarenko (18) gjør det godt. Foto: Lørenskog Ishockeyklubb
BÆREBJELKE PÅ LØRENSKOG: Maksims Ponomarenko (18) gjør det godt. Foto: Lørenskog Ishockeyklubb Foto: Nora Lundqvist

– Skjønte ikke et plukk

Overgangen har ikke bare vært enkel. De merket kjapt at språket ble en utfordring.

– Mens gutta satt i garderoben og pratet tull etter trening og kamp, satt vi to der uten å skjønne et plukk. De første årene i Norge vet jeg ikke om jeg hadde klart uten Rudolf, sier Lørenskogs Maksims Ponomarenko.

– På skolen gikk det heller ikke så bra, og det var ofte veldig tøft. Vi hadde på en måte bare hverandre. Integreringen ble en utfordring, og jeg hadde mye hjemlengsel, sier Stavanger Oilers' Rudolf Balcers.

Etter noen år i Lørenskog, gjorde skolegang at forwarden flyttet på seg til Stavanger og hockeysatsingen i Oilers.

– For meg var det uvant uten han i starten. Men jeg kunne snakke bedre norsk og ble etter hvert vant med at vi bodde langt unna hverandre, sier Ponomarenko, og understreker at Norge nå føles som hjemme for både han og kompisen.

Enorm utvikling

På isen har begge hatt en bratt utviklingskurve i positiv retning de siste årene, og allerede som 19- og 18-åringer har begge etablert seg i en svært sentral posisjon i lagene sine.

Balcers har vært blant Oilers' mest fremtredende spillere de siste kampene, og står med åtte poeng på 13 kamper i sluttspillet. Blant annet scoret han to av Stavangers-lagets tre mål mot Lørenskog sist. Som back har Ponomarenko spilt samtlige kamper i sluttspillet for Lørenskog og blitt en viktig brikke i Kenneth Larsens mannskap.

– Hadde noen sagt til meg for fem år siden at jeg og Rudolf skulle kjempe mot hverandre i finalen om å bli norgesmester, ville jeg ikke trodd det. Null sjanse, sier Ponomarenko.

HET: Rudolf Balcers er i form og scoret to mål mot Lørenskog sist. FOTO: Scanpix
HET: Rudolf Balcers er i form og scoret to mål mot Lørenskog sist. FOTO: Scanpix Foto: Johansen, Carina

Vennskap lagt på is

Begge har valgt å legge alt fokus på finaleserien. Sulten på gull må overskrive vennskapet frem til en norgesmester er kåret.

– På isen er vi motstandere og kommer til å gjøre alt for å slå ut hverandre av sluttspillet. Jeg prøver å ikke gjøre noe ekstra dersom jeg møter han ute på isen, for nå er alt fokus hele tiden på å gjøre de riktige tingene, sier Oilers nummer 92.

– Vennskapet er midlertidig lagt på is, flirer Ponomarenko, som mener Lørenskog har et bedre lag enn Stavanger, og dessuten meget gode sjanser for å kapre hockeytronen i denne sesongen.

Jevn kontakt med NHL

Rudolf Balcers er allerede draftet av NHL-klubben San José Sharks, og drømmer naturligvis om en fremtid i verdens beste ishockeyliga.

– De hører fra seg ganske ofte. Kanskje en gang i uka i gjennomsnitt for å gi tips, tilbakemeldinger eller bare høre åssen det går med meg, sier teknikeren, og legger til:

– Jeg har sagt ifra at jeg vil vente med alt slikt prat til etter sesongen. Til sommeren kan det hende at ting skjer, jeg jobber i hvert fall imot spill i NHL en gang i fremtiden, sier han.