FARE FOR VIRUS: Sikkerhetshullet gjelder alle Windows PC-er som har installert videoprogrammet Quicktime. Foto: Jeff Chiu/AP Photo/NTB Scanpix
FARE FOR VIRUS: Sikkerhetshullet gjelder alle Windows PC-er som har installert videoprogrammet Quicktime. Foto: Jeff Chiu/AP Photo/NTB Scanpix Foto: Jeff Chiu

USA advarer: Dette programmet må du slette fra PC-en din i dag

Apple har ikke tenkt å tette sikkerhetshullet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken kom de amerikanske myndighetene med en advarsel om at alle som har en Windows PC bør slette videoprogrammet Quicktime.

Årsaken er at Apple ikke lenger vil oppdatere Quicktime for Windows, og det kan gi hackere fri adgang til din PC.

sine nettsider skriver USAs Homeland Security at dersom du fortsetter å kjøre videoprogrammet på en Windows PC, kan eksterne angripere utnytte sikkerhetshullet og ta kontroll over PC-en din. I tillegg er det fare for at PC-en kan få virus.

De amerikanske myndighetene melder at den eneste løsningen er å avinstallere Quicktime, dersom du har en Windows PC.

Farene gjelder ikke de som bruker Quicktime på en Mac-maskin. Denne versjonen av programvaren blir oppdatert som normalt.

Ingen suksessfulle angrep

Teknologinettstedet The Verge skriver at det var det amerikanske sikkerhetsselskapet Trend Micro som først meldte om farene ved videoprogrammet. Ifølge selskapet skal det ikke ha vært noen suksesfulle angrep som har utnyttet sikkerhetshullet så langt.

Apple har ikke ønsket å kommentere saken til nyhetsbyrået Reuters.

Oppfordrer folk til å avinstallere

Magnus Brøyn er ekspert på teknologi og leder i Coxit PR. Han kaller advarslene for fornuftige.

KLAR BESKJED: Magnus Brøyn oppfordrer de med Windows PC til å avinstallere Quicktime. Foto: Privat
KLAR BESKJED: Magnus Brøyn oppfordrer de med Windows PC til å avinstallere Quicktime. Foto: Privat Foto: Privat

– Dersom du fortsetter å bruke Quicktime på en Windows PC, vil du åpne opp for at andre kan få tilgang til dataene dine. Det kan også skade andre programmer og systemressurser på maskinen din, sier Brøyn til TV 2.

– Det enkleste er å avinstallere programmet. Da unngår du å sette deg selv i en situasjon som kan bety at du kan bli sårbar eller at data kan gå tapt, sier han.

Viktig å alltid oppdatere

Alle programmer som ikke oppdateres utgjør i utgangspunktet en sikkerhetsrisiko. Brøyn påpeker at det derfor er viktig at alle programmene du har er oppdatert til enhver tid.

– De som ikke oppdaterer Windows, lever et farlig liv. For å beskytte PC-en sin, må man sørge for at programmene er oppdaterte og at man har en god antivirusløsning, sier Brøyn.