SUKSESSDUO: Chirag og Magdi under Spellemannsprisen i år. Foto: Stella Pictures.
SUKSESSDUO: Chirag og Magdi under Spellemannsprisen i år. Foto: Stella Pictures. Foto: Tor Gunnar Berland

Karpe Diem får drapstrusler etter feiltolkning av låt

Karpe Diem føler de er nødt til å forklare seg etter beskyldninger om jødehets.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Karpe Diems nye låt «Attitudeproblem» skaper problemer for den norske gruppa.

De metaforiske og ofte politiske tekstene deres kan tolkes på forskjellige måter, selv om duoen som skriver låter på norsk har tydelige budskap.

Feilsitert i jødisk avis

Etter at avisen The Jewish Telegraphic Agency oversatte og trykket en tekstlinje fra deres siste låt, har Chirag og Magdi, som er duoen bak den norske suksessgruppa, nå mottatt flere drapstrusler.

«I mean dog or bitch or whore, I mean pussy or Jew or dork», skriver avisen, og nå har feilsitatet spredt seg til hele den jødiske verden.

Det skriver Karpe Diem selv på sin offisielle Instagramprofil.

«Ironisk nok er det dette handler om. Ord tatt ut av kontekst. Fjær som blir høns. Snø som blir sanddyner», skriver Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid på Instagram.

Gruppa blir stadig spurt om betydningen bak tekstene i låtene deres, men innrømmer at de ikke er så glad i å kommentere hver eneste tolkning. Etter misforståelsen føler gutta allikevel at de må forklare seg.

«Linjen er enkel: Jeg ramser opp ord som dessverre blir brukt som skjellsord i samfunnet. Også poengterer jeg ordrett at det ikke er det jeg mener», fortsetter han.

– Det knøt seg i magen

«Jeg mener ikke «kvinne» hvis jeg kritiserer en kvinnelig politiker. Jeg mener ikke «homofil» hvis jeg snakker om en fyr som tilfeldigvis er homofil. Og jeg mener ikke «jøde» når jeg skriver om Ariel Sharon. Jeg mener Ariel Sharon. DET er poenget mitt. Skillet mellom politikk og religion. Skillet mellom religion og person. »

Også nordmenn reagerer sterkt på teksten. I et innlegg på Aftenposten, skriver jødiske Eliana Hercz hvor vondt det føltes første gang hun hørte «Attitudeproblem».

– Det knøt seg i magen fordi jeg i løpet av barndommen har opplevd å bli slengt «jævla jøde» etter, det knøt seg i magen fordi jeg til daglig under skolebesøk opplever at alle i klasserommet strekker armen i været når vi spør: «Hvor mange har hørt ordet «jøde» bli brukt som et negativt ladet ord?», skriver hun.

Vil forsterke budskapene

Karpe Diem håper de kan forsterke låtenes virkelige budskap gjennom musikkvideoene sine, og poengterer dette i teksten på Instagram.

«Det er derfor det var så viktig for meg å filme musikkvideoen til «Tusen tegninger» i ulike gudshus, men å ha med synagogen og moskeen i samme video var det aller viktigste. Så ungdommen ser at det er lov å hate okkupasjonen samtidig som man elsker jøder.»

Det har ikke lyktes TV 2 å få en kommentar fra Karpe Diem.