Deilige danske vårsmørbrød

Supervikar og mesterkokk Bent Stiansen fristet med danske vårsmørbrød med asparges, lune nykartofler og hjemmerørt majones.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

4 danske vårsmørbrød

Start med asparges og nypoteter

Dette trenger du:

  • 1 bunt asparges
  • vann
  • 1 ss salt per liter vann
  • 200 g nypoteter

Slik gjør du:

Knekk av det nederste på aspargesen og skrell den fra 5 cm av tuppen og nedover med en potetskreller.

Kok grønne asparges i tre minutter, i kokende vann med 1 ss salt per liter.
Hvite asparges kokes i 5 minutter, gjerne med 2 ts sukker i vannet i tillegg til salt.

Poteter kokes i lettsaltet vann i 15 minutter, og avkjøles før de skjæres i skiver.

VÅRSMØRBRØD: Lekker og fristende lunsjmat.  Foto: TV 2
VÅRSMØRBRØD: Lekker og fristende lunsjmat.  Foto: TV 2

Hjemmelaget majones

Dette trenger du:

  • 2 eggeplommer
  • 1 ts fransk sennep
  • 2 ts sitronsaft
  • 1/2 ts salt
  • Kvernet hvit pepper
  • 2 dl solsikkeolje

Slik gjør du:

Ha eggeplommer, sennep, sitronsaft, salt og pepper i en blandebolle og pisk sammen.
Spe med en tynn stråle solsikkeolje og pisk den godt inn i eggeplommene.
Spe med mer olje, men pass på at all oljen arbeider seg inn i massen før med ispeing.
Smak til majonesen med salt og pepper, evt. litt mer sitronsaft

Smørbrødene anrettes med:

  • 4 reddiker
  • 4 skiver rugbrød
  • 2 ss smør
  • 1 pk karse
  • 2 ss sort Limfjordkaviar

Slik gjør du:

Smør rugbrødskiver med smør og anrett skiver med kokt potet, tynne skiver reddiker, kokte asparges, Limfjordkaviar, majones og karse, kunstnerisk på brødskiven.

Serveres med en klar akevitt og iskald dansk øl.