SKINNENDE RENT: Man kan vaske huset rent med ting som finnes i kjøkkenskapet, mener norsk rengjøringsekspert. Foto: Illustrasjonsbilde/Colourbox
SKINNENDE RENT: Man kan vaske huset rent med ting som finnes i kjøkkenskapet, mener norsk rengjøringsekspert. Foto: Illustrasjonsbilde/Colourbox Foto: Dmitry Naumov

De tolv smarte triksene du trenger til vårrengjøringen

Visste du at kanel, natron, eddik og barberskum kan brukes i rengjøringen av hjemmet?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Våren er endelig her, og for mange betyr det at vårrengjøringen snart er i gang.

For å gjøre vaskingen litt enklere, har Daily Mail samlet tolv rengjøringstriks som tar i bruk husholdningsprodukter som du antageligvis allerede har i skapene hjemme.

Se tipsene her:

1. Skjul vond lukt med kanel

Det første tipset på listen er å bruke kanel til å skape god lukt i hjemmet. Strø tre spiseskjeer med kanel på teppet eller sofaen, og deretter støvsug. Den britiske rengjøringseksperten Pippa Ashman sier til Daily Mail at kanel ikke vil etterlate en lukt i huset, men at krydderet fungerer slik at det skjuler andre vonde lukter.

2. Bruk en klesrull på lampeskjermen

Du kan bruke en klesrull på lampeskjermen for å fjerne støv. Ved å bruke denne metoden, kommer du enkelt til både på innsiden og utsiden av lampeskjermen.

3. Bruk barberskum på speilet

En enkel måte å vaske speilet på er å påføre barberskum, for deretter å vaske det av med en klut. Ifølge Ashman vil ikke barberskummet kun fjerne flekkene, men det vil også føre til at speilet ikke begynner å dugge hver gang du dusjer. Årsaken til dette er at såpen i barberskummet skaper en beskyttende hinne på speilet.

4. Rengjør rustfritt stål med olivenolje

Ta litt olivenolje på en klut, og vask over kjøkkenapparat i rustfritt stål. Da vil du enkelt kunne fjerne flekker og fingeravtrykk. Etterpå bør du tørke over med en tørr klut, slik at du får fjernet oljen helt.

5. Fjern katte- og hundehår med en gummihanske

Dersom du gnir møblene eller teppet med en gummihanske, vil katte- og hundehår feste seg til hansken. Vask deretter hansken i rennnende vann. Ifølge Ashman er dette en mye bedre metode for å fjerne dyrehår, enn å bruke støvsugeren.

6. Rengjør ovnen med natron

Tilsett natron i en spruteflaske med vann, og du har et vaskemiddel som effektivt kan fjerne flekker i stekeovnen. Et tips fra Ashman er å først påføre blandingen av natron og vann på innsiden av ovnen, og deretter la det virke over natten. Neste morgen vasker du det bort med en fuktig klut. Dersom det fortsatt er rester av blandingen i ovnen, påfør eddik. Eddiken vil reagere med natron-blandingen og skape skum. Til slutt vasker du bort dette med en klut.

7. Vask svampene i mikrobølgeovnen

Bland sitronsaft og vann i en bolle, fukt svampene i blandingen, og deretter varm de i mikrobølgeovnene i ett minutt. Dette vil drepe bakteriene som har samlet seg i svampene, ifølge Ashman.

8 Bruk eddik til å gjøre kranene skinnende rene

Skitne kraner på bad og kjøkken kan rengjøres ved bruk av bomullspads dynket i eddik. Dette vil også fjerne kalk, siden eddik er en syre.

9. Rens oppvaskmaskinen med oppvaskpulver

Omtrent annenhver måned bør du rense oppvaskmaskinen. Det kan du enkelt gjøre ved å tilsette en tablett med oppvaskpulver til en tom maskin, og deretter kjøre et program på 60 grader. Dette vil fjerne bakterier som skjuler seg i kriker og kroker av maskinen, samt fjerne kalk.

10. Rens madrassen med natron

Strø natron over madrassen og la det virke mellom én til åtte timer. Deretter støvsuger du madrassen. Natronet vil fjerne lukt gjennom å balansere pH-verdiene, ifølge Ashman.

11. Vask uteområdet med vaskemiddel

Vaskemiddel for klær kan også brukes til å vaske overflater utendørs, som tre og betong. Bland vann og vaskemiddel, og du har en blanding som du kan bruke både utendørs, på tepper og på gulv, ifølge Ashman.

12. Rengjør plastleker i oppvaskmaskinen

Plastleker som ikke har batteri kan vaskes i oppvaskmaskinen. Ifølge Ashman er ikke oppvaskmaskinen kun for skitne asjetter og glass, men kan også brukes til å rengjøre plastleker, gummistøvler og hageredskaper.

Norsk rengjøringsekspert: – Nyttige triks

Men fungerer virkelig disse smarte rengjøringstriksene?

Elisabet Høye er forbrukerjournalist og forfatter av boken «Ren Glede». Hun mener at flere av disse tipsene kan være lure å ta i bruk til vårrengjøringen.

RENGJØRINGSEKSPERT: Forbrukerjournalist Elisabet Høye har skrevet boken «Ren Glede», som gir tips til effektive vaskemetoder. Foto: Kagge Forlag
RENGJØRINGSEKSPERT: Forbrukerjournalist Elisabet Høye har skrevet boken «Ren Glede», som gir tips til effektive vaskemetoder. Foto: Kagge Forlag Foto: Dag Standal

– Jeg har selv testet å bruke barberskum på speilet, og det fungerer fint. Speilet blir blankt og det dugger ikke etterpå. Man kan også bruke dette trikset for å unngå dugg på bilrutene, sier Høye til TV 2.

– Natron har en rengjørende effekt og kan fjerne vond lukt, så det kan brukes til både å fjerne fastbrent mat fra stekeovnen og fjerne vond lukt fra joggeskoene, legger hun til.

Også trikset med å rengjøre svamper i mikrobølgeovnen, er nyttig, mener hun.

– Varmen i mikrobølgeovnen vil drepe bakteriene. Man kan gjøre det samme med oppvaskkluten, og dersom man vil rengjøre mikrobølgeovnen, kan man sette inn en skål med vann og sitronsaft. Fukten bidrar til at gamle flekker i mikrobølgeovnen vil løsne, sier Høye.

– Ikke behov for mange rengjøringsprodukter

I arbeidet med boken «Ren Glede» intervjuet Høye flere rengjøringseksperter. De fleste var enige i at mange av såpene og vaskeproduktene som vi bruker i dag, er overflødige.

RENGJØRINGSEKSPERT: Else Liv Hagesæther er pensjonert rådgiver innen renhold, men er fortsatt lærebokforfatter innen samme fagområde. Foto: Privat
RENGJØRINGSEKSPERT: Else Liv Hagesæther er pensjonert rådgiver innen renhold, men er fortsatt lærebokforfatter innen samme fagområde. Foto: Privat

– Man kommer langt med en fuktig mikrofiberklut, litt flytende oppvaskmiddel og et surt rengjøringsmiddel til badet som fjerner kalkflekker. Mange av de andre produktene kan man klare seg uten, og man kan faktisk vaske huset rent med ting man har i kjøkkenskapet, sier Høye.

Rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, som står bak boken «Rent, så enkelt!», mener at det er en fordel å ikke bruke så mye vaskemidler i rengjøringen av huset.

– Bruker man mikrofiber, trenger man ikke rengjøringsmidler annet enn til spesielle oppgaver. Blant annet for å løse smuss som sitter fast og som må løses opp før det kan fjernes. Men da er det viktig å la rengjøringsvannet få tid til å løse smusset før man begynner å bearbeide flaten med mopp eller klut, sier Hagesæther.

Rengjøringsekspertens tre tips til vårrengjøringen

1. Puss vinduene i stue, kjøkken og oppholdsrom. Alt ser så mye renere ut når vinduene er rene.

2. Tørk støv litt grundigere enn ellers, det vil si også på høye flater, på hyller, billedrammer og lignende. Støvsug eller mopp over gulvene med en tørr mikrofibermopp og fjern flekker med en fuktig klut.

3. Slipp frisk vårluften inn i alle rom, sett glade blomster på bordet – og nyt våren!

Kilde: Else Liv Hagesæther