Barn i Oslo kjøper alkohol hos sprittaxier

Sprittaxi er et kjent begrep blant mange ungdommer i Oslo. Barn helt ned i 13-årsalderen er kunder og skaffer seg enkelt alkohol som kan være livsfarlig, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Å få tak i en sprittaxi er veldig lett, like lett som å bestille en pizza. Det er vanskeligere å gå i butikken og kjøpe øl, for da må du ha falsk legitimasjon eller kjenne noen som er 18 år, sier elever ved Hartvig Nissen videregående skole til NRK. Alle er over 18 år, men kjenner godt til fenomenet.

Både legevakten og politiet er bekymret for den livsfarlige rusen barna utsettes for. Lege Odd Martin Vallersnes sier det skumle med sprit er at rusen kommer raskt og at det er vanskelig å beregne hvor påvirket man blir.

– En annen skummel ting med sprittaxi er at de aldri vet hvor spriten kommer fra, og risikoen er jo at dette ikke er sprit i det hele tatt, men metanol, altså tresprit, og det er veldig farlig å få i seg, sier Vallersnes.

Metanol er svært giftig og selv små doser kan føre til blindhet eller død. Det er vanskelig å skille mellom metanol og vanlig sprit. De har samme utseende, lukt og smak. Får man i seg metanol, vil man om lag et døgn etter rusen bli syk. Da kommer hodepine, brekninger, magesmerter og sterk tørst, og en vanlig komplikasjon er altså blindhet.

Flere personer har mistet livet som følge av metanolforgiftning de siste årene. I 2001 og 2002 døde minst 18 personer etter å ha drukket smuglersprit som viste seg å være metanol. Flere spritsmuglere ble i 2005 dømt til lange fengselsstraffer for uaktsomt drap og drap. (©NTB)