FULL KAMP: Mellom Donald Trump og Ted Cruz etter at Trump bommet på en viktig detalje i kampen om delegatene. Foto: AP Photo/Kiichiro Sato, File)
FULL KAMP: Mellom Donald Trump og Ted Cruz etter at Trump bommet på en viktig detalje i kampen om delegatene. Foto: AP Photo/Kiichiro Sato, File) Foto: Kiichiro Sato

Her er Trump-tabben som kan endre alt

Ted Cruz har forberedt seg godt til en viktig del av valgkampen – en del som Donald Trump ikke var klar over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det spisser seg til i det amerikanske presidentvalget. Kandidatene på demokratisk side gikk i natt i tottene på hverandre.

Bernie Sanders mente Hillary Clinton har manglende dømmekraft, mens Clinton kontret med at hun mener motkandidaten ikke er godt nok forberedt.

Munnhuggeriet på demokratisk side kan imidlertid ikke måle seg med dramaet som utspiller seg på motsatt side av det politiske kartet.

I det republikanske nominasjonsvalget har det vært full fyr i teltet en god stund. Donald Trump er i stadige kontroverser, og han kommer med sleivspark mot dem han ikke liker med jevn frekvens.

Til nå har Trump blant annet mobbet en funksjonshemmet, sagt at han vil nekte muslimer adgang til USA, foreslått å bygge en mur mot Mexico som de skal betale for, og han har insinuert at Fox News' programleder hadde menstruasjon – for å nevne noe.

Men disse kontroversene ser ikke ut til å stoppe Trump på hans vei, og han leder nå det republikanske nominasjonsvalget.

Drama
Til nå har Trump anslagsvis «vunnet» 758 delegater. Hans motkandidater Ted Cruz og John Kasich har henholdsvis 533 og 144 delegater.

Det skal i alt kjempes om 2472 kandidater, og man må ha rent flertall – over halvparten av delegatene – for automatisk å bli nominert for landsmøtet.

Dersom ingen av kandidatene oppnår minst 51 prosent i første runde, stemmes det om igjen.

Her vil man jo naturligvis tenke «da er det vel bare å stemme om igjen?». Vel, så enkelt er det ikke, og det er her det virkelig kan bli drama!

Fri stemme
Delegatene er kun bundet til å stemme på kandidaten som vant primærvalget i den første avstemningsrunden på landsmøtet. Etter dette står man fritt til å velge hvilken kandidat man vil.

Så delegaten som stemte Trump i første omgang, kan stemme på Cruz eller Kasich i andre omgang – om delegaten har lyst til det.

Derfor er det, ved et eventuelt gjenvalg, ekstremt viktig for kandidatene hvem som sendes som delegater til landsmøtet.

Man skulle kanskje tro at dette ble avgjort i valget og at det er supportere for den respektive presidentkandidaten som reiser på landsmøtet, men slik er det ikke.

Hvem som sendes på landsmøtet avgjøres i lokale partiorganisasjoner, og disse står i praksis fritt til å sende hvem de vil. Dermed kan de lokale organisasjonene sende delegater som for eksempel hater Trump, selv om de stemte på ham i den første runden, slik de var pliktet til

Tabbe
Og her har Trump virkelig tabbet seg ut, fordi det er nettopp dette som skjer. Republikanske lokale komiteer sender anti-Trump-delegater.

Trumps relativt uerfarne kampanjefolk hadde ikke fått med seg denne nyansen. Men det hadde Ted Cruz, og han var godt forberedt. Cruz driver lobbyisme og har satt masse folk på bakken som jobber for å omvende delegatene som stemte på Trump i første omgang.

Dette har blant annet skjedd i delstaten Colorado, og det har fått Trump til å tenne på alle plugger.

– Jeg får flest stemmer i en stat, og får ingen representative delegater fordi de blir kjøpt av kampanjen til Cruz. Svakt system!, tordner Trump på Twitter.

Han har også gått hardt ut i flere intervjuer og kalt det for et «rigget og motbydelig politisk system».

Trump har til nå jobbet ved å skape blest i media, samle masse folk til store samlinger og dra igjen fra delstaten uten å drive grasrotarbeid.

Dette har nå endret seg, og han har hentet inn flere ringrever innenfor politikken som skal forsøke å slukke branner og motvirke trekkene fra Cruz.

Mer trøbbel
Trump kommer også dårligst ut i en meningsmåling gjort av ABC News og Washington Post.

67 prosent av deltagerne i målingen forteller at de har et dårlig inntrykk av Trump. Over 53 prosent har i tillegg «et svært dårlig inntrykk» av presidentkandidaten.

Cruz kommer ut med 53 og 33 prosent på henholdsvis samme på målinger, og Kasich kommer best ut hvor det «kun» er 39 prosent som har et dårlig inntrykk av ham.

Gode nyheter
Det er ikke bare dårlige nyheter for Trump. Først og fremst leder han fortsatt den republikanske valgkampen, men nå får han også støtte av New York Post.

Det er dog meget lite overraskende med tanke på at han er født i Queens i New York, men hans støttespillere tar nok hjertelig i mot det de kan av godord mot deres kandidat.

Avisa skriver blant annet på lederplass:

«Han har potensial, ferdigheter, kjennskapen og verdiene til å leve opp til hans kampanje-slagord: å gjøre Amerika fantastisk igjen.»

Så gjenstår det å se hvem som vinner nominasjonskampen på hver sin side av politikken. Nesten tirsdag rettes blikket mot New York hvor kampen videre vil kjempes.

Slik er stillingen akkurat nå på demokratisk side:
Hillary Clinton: 1310 av 4051 delegater.
Bernie Sanders: 1094 av 4051 delegater.

Republikansk siden:

Donald Trump: 758 av 2472 delegater.
Ted Cruz: 533 av 2472 delegater.
John Kasich: 144 av 2472 delegater.