VERVING: Terrororganisasjonen IS har forsøkt å verve nye medlemmer hos Arbeidsformdlingen i Malmø. Montasje. Foto: AP/arbetsförmedlingen.se
VERVING: Terrororganisasjonen IS har forsøkt å verve nye medlemmer hos Arbeidsformdlingen i Malmø. Montasje. Foto: AP/arbetsförmedlingen.se

IS forsøkte å verve jihadister på Arbeidsformidlingen i Malmø

Helt åpenlyst i køen av arbeidssøkende i Malmø forsøkte IS å rekruttere jihadister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Personalet på Arbeidsformidlingens etableringskontor i sentrum av Malmø slo alarm da de oppdaget at en mann gikk rundt og tok kontakt med klientell i forsøk på å rekruttere de til terrororganisasjonen Den islamske staten, IS.

Det skriver den svenske avisen Sydsvenskan.

Mannen skal helt åpenlyst ha delt ut IS-propaganda i kundemottaket og også forsøkt å presse enkelte av klientellet.

Det har vært mistanke om aktiviteten siden i fjor høst.

– Det er indikasjoner på rekrutteringsforsøk til en terrororganisasjon, sier Per-Ola Persson, sikkerhetsansvarlig hos den svenske Arbeidsformidlingen til avisen.

Skjer på kafeer også

Det finnes ikke overvåkingskameraer i lokalene, men Arbeidsformidlingen har intervjuet de ansatte og siden varslet den svenske sikkerhetstjenesten Säpo.

– Både for kunder og personalet er det ubehagelig at noe slikt kan skje. Våre arbeidsformidlinger er offentlige steder der det er meningen at de skal kunne føle seg trygge når de kommer til oss, sier Persson.

Flere av avisens kilder forteller at slike rekrutteringsforsøk skjer på andre offentlige steder i Malmø, slik som kafeer og restauranter.

Ikke overrasket

Amir Rostami, politi og sosiolog og forsker på gjengkriminalitet, er ikke overrasket over at rekrutteringsforsøk til IS skjer på Arbeidsformidlingens kontor i Malmø.

– Et slikt sted er ideelt for rekruttering. Man henvender seg til miljøer der mennesker er utsatte og desperate og tilbyr de en vei ut, sier han til Sydsvenskan.