Nå blir det slutt på trippelstraff for taklinger i 16-meteren

Sjekk de store regelendringene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere store regelendringer ble vedtatt av The International Football Association Board (IFAB) under et møte i Wales torsdag.

I det som blir omtalt som en massiv endring av regelboken, er blant annet den såkalte trippelstraffen, regel 12, endret.

Myker opp straffen
Frem til nå har man blitt straffet med rødt kort og karantene, samtidig som motstanderen får straffespark, dersom man hindrer en åpenbar scoringsmulighet inne i sekstenmeteren.

Regelendringen fører til at man kun blir belønnet med gult kort dersom man går etter ballen og gjør et ærlig forsøk på å få tak i den, men samtidig lager straffespark.

Det ble vedtatt å gi regelendringen en to års prøveperiode globalt.

Man vil fremdeles bli tildelt rødt kort for holding i trøyen, dytting, ikke å gå etter eller ha mulighet til å gå etter ballen, samt farefullt spill eller hands med overlegg.

– Dersom keeper eller forsvarer går etter ballen og forsøker å ta den inne i sekstenmeteren, vil det ikke lenger bli tildelt rødt kort, bare gult. For andre hendelser med farlig spill, holding eller dytting som ikke har noe å gjøre med å nå ballen, vil det fremdeles bli gitt rødt kort og straffe. Det vil bli innført fra 1. juni til EM og Copa America Centenario, sier FIFA-president Gianni Infantino ifølge FIFA.com.

Se eksempel på hvordan trippelstraff ble brukt da Chelseas Thibaut Courtois ble utvist i kampen mot Swansea i videovinduet øverst på siden!

I tillegg til endring av regel 12 ble det også vedtatt at situasjoner der en spiller blir skadet og motspilleren tildelt gult eller rødt kort, må man ikke lenger ut av banen for å motta behandling. Regel åtte sier nå at man kan motta rask behandling på banen – dermed vil ikke motstanderlaget fått et tallmessig overtall.

Det er også kommet endring på regel fem slik at man nå kan sende ballen i hvilken som helst retning etter avspark, ikke bare fremover.

Mer bruk av video
En av de virkelig store endringene vi kan bli vitne til de kommende årene er bruk av mer videoteknologi. Et testprosjekt er nemlig satt i gang for å gjøre jobben enklere for dommerne.

Videodømming vil bli brukt i fire tilfeller: for å se om ballen har vært over målstreken, røde kort, straffer eller feilidentifisering av spiller. Det italienske fotballforbundet bekrefter ifølge Sky Sports at de er plukket ut til å delta i testprosjektet.

Målet er å unngå åpenbart gale dommeravgjørelser som blir direkte kampavgjørende.

– Vi må se hvilken effekt videoteknologi har på flyten i spillet, noe vi aldri kan sette i fare. For å være i stand til å ha en seriøs diskusjon, må vi teste det. Vi må se på det, og så er vi i stand til å ta en avgjørelse om det er det riktige for fotballen eller ikke, sier Infantino.

Undersøkelser og eksperimentering vil foregå i to år før testingen vil starte senest i 2017/2018-sesongen.

IFAB har også gått med på å teste ut bruk av en fjerde innbytter ved ekstraomganger, men når og i hvilken turnering er ennå ikke besluttet.