ANKLAGES: Didier Drogba blir beskyldt for å ha unndratt veldedighetspenger, og skal etterforskes for anklagene. FOTO: Scanpix
ANKLAGES: Didier Drogba blir beskyldt for å ha unndratt veldedighetspenger, og skal etterforskes for anklagene. FOTO: Scanpix Foto: Graham Hughes

Avis: – Drogba samlet 20 millioner kroner til syke barn, kun 160.000 gikk til gode formål

Fotballstjernen truer med søksmål mot britisk avis etter alvorlige anklager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Daily Mail som i dagens utgave skriver at kun én prosent av den tidligere Chelsea-profilens veldedighetspenger havnet der de skulle.

Brukte penger på fester

Ved å bidra med penger skulle donorene støtte oppbygningen av et barnesykehus i Elfenbenskysten og hjelpe å utdanne landets barn. Avisen skriver at kun 14,115 pund av de totalt 1,7 millioner innsamlede gikk til gode formål.

David Beckham, Frank Lampard, John Terry, Roman Abramovic, Pele, Roger Fedrer og Bono skal være noen av de som har støttet prosjektet med en betydelig sum.

Om lag fem millioner kroner skal ha gått til å holde eksklusive og kjendis-spekkede innsamlingsfester med dyr champagne og pop-ikoner på kostnadslisten.

Startet etterforskning

Etter at den britiske veldedighetskomiteen, som regulerer og overvåker veldedige organisasjoner, mottok bevismaterialet som Daily Mail hevder å sitte på, startet komiteen umiddelbart en etterforskning mot prosjektet.

– Komiteen synes det er bekymringsverdig hvordan administrasjonen og de overordnede forvalterne har gitt feilledende informasjon til donorer og støttespillere, samtidig som alle i administrasjonen bor utenlands, skriver den britiske veldedighetskomiteen i en pressemelding.

– Dessuten har veldedigheten samlet inn og behandlet en betydelig sum penger som ennå ikke har blitt brukt, og vi krever mer informasjon over hvordan disse pengene skal brukes. Dette krever ytterligere etterforskning av veldedighetskomiteen.

Gikk i minus etter ball-arrangement

Veldedighetsprosjektet hevder de skal ha finansiert konstruksjonen av ett sykehus og fem andre klinikker. Sannheten viser dog at kun én klinikk er bygget, og at den verken har medisinsk utstyr eller ansatte foreløpig.

Samtidig skal én av tre pengeforvaltere være et tidligere FIFA-medlem fra Elfenbenskysten som tidligere har blitt beskyldt for korrupsjon, og stilt til veggs av politiet.

Etter å ha samlet inn om lag tre millioner kroner gjennom et veldedighetsball i London, havnet prosjektet likevel 700.000 kroner i minus fordi arrangementet var så dyrt å holde.

Går til søksmål

Didier Drogba, som nå spiller fotball i kanadiske Montreal, raser mot anklagene og mener avisens påstander er langt fra sannheten. En talsmann for prosjektet sier at alle beskyldningene er falske.

– Dette er ikke sannheten, uansett, sier han.

Nå truer ivorianeren med å saksøke avisen.

– Selv om vi har sendt juridiske brev og 67 sider med dokumentasjon som viser at Daily Mails informasjon er feil og inneholder falske anklager, velger de å ignorere fakta. Det finnes verken bedrageri, korrupsjon, løgner eller usømmelighet i organisasjonen. Derfor kommer jeg til å starte en juridisk prosess mot avisen i dag, skriver Drogba selv i en uttalelse, og legger til:

– Ved slik uansvarlig journalistikk, ødelegger avisen for tusener av afrikanske barns liv. Effekten av veldedighet til barn som trenger medisinsk- og akademisk hjelp er uvurderlig. Deres forsøk på å ødelegge arbeidet som vi jobber med, kommer vi ikke til å la oss hefte eller stoppe det arbeidet vi allerede har startet.

Didier Drogba har vunnet 12 store trofeer gjennom sine ni sesonger i Chelsea og ble stemt fram som klubbens beste spiller gjennom tidene av klubbens supportere i 2012.