Det er allerede anmeldt en voldtekt i forbindelse med årets russefeiring. I saken kan du lese om hva som skjedde med de syv voldtektsanmeldelsene fra fjorårets russetid. Foto: Illustrasjonsbilde, Berit Keilen / NTB scanpix
Det er allerede anmeldt en voldtekt i forbindelse med årets russefeiring. I saken kan du lese om hva som skjedde med de syv voldtektsanmeldelsene fra fjorårets russetid. Foto: Illustrasjonsbilde, Berit Keilen / NTB scanpix Foto: Keilen, Berit

Ingen straffes etter russevoldtekter:

Fem av sju russevoldtekter i fjor ble henlagt

TV 2 har gått gjennom fjorårets russevoldtekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

20. september, 2015:

Etter en russefest i Råde i Østfold i september i fjor, ble to menn pågrepet av politiet, etter en angivelig voldtekt, men senere ble løslatt.

Operasjonsleder i Østfold politidistrikt, Terje Nordang, kunne fortelle til TV 2 at festen hadde kommet ut av kontroll, og at overgrepet skal ha skjedd utendørs.

Status: Ferdig etterforsket - Påtale ligger til behandling.

Saken ble ferdig etterforsket i januar i år. Det var i dag, 15. april, ingen tilgjengelige fra Østfold Politidistrikt som kunne uttale seg om eventuelle siktede i saken.

25. April, 2015:

En 19 år gammel russejente ble voldtatt under landstreffet på Fredriksten festning i Halden.

– Voldtekten er begått av to menn i fellesskap, og det er brukt vold, så det er den mest alvorlige voldtektsbestemmelsen vi etterforsker, har Atle Hauge, avsnittsleder for vold og sedelighet i Øst politidistrikt, tidligere uttalt til TV 2.

Hendelsen har senere blitt omtalt i TV 2- programmet «Åsted Norge».

Status: Under etterforskning

Espen Fronth- Andersen er etterforskningsleder for Vold- og Sedelighetsavsnittet i Øst politidistrikt. Som det ble fortalt i Åsted Norge, sier han at politiet fortsatt, nesten ett år etter hendelsen, holder på å innhente DNA, for å se om de får treff og finner gjerningspersonen.

– Vi gjør ulike utvalg over de som var på russetreffet, også må vi utvide søket etter hvert, om vi ikke får en match. I ytterste konsekvens må vi innhente DNA til alle som var på treffet.

Det var 4000 forhåndssolgte billetter til arrangementet, og derfor minst 2000 gutter tilstede, har politiet uttalt.

Natt til 1. mai, 2015:

En ung kvinne som var på det populære, årlige russetreffet på Tryvann anmeldte en voldtekt natt til 1. mai i fjor.

Utrykningsleder ved kriminalvakta i Oslo politidistrikt, Håkon Johannessen, uttalte til TV 2 at en kvinne meldte fra om at hun hadde blitt voldtatt av en «ukjent person inne på arrangementområdet»

Vet du noe mer om disse sakene?

Tips TV2:

Tlf/SMS/MMS: 02255

E-post: tips@tv2.no

Politiet: 02800

Status: Henlagt, ukjent gjerningsperson

Kari- Anne Lid, leder for Avsnitt for seksuelle forbrytelser i Oslo politidistrikt, forteller at saken ble henlagt på grunn av «ukjent gjerningsperson.»

Natt til 1. mai, 2015:

Bare noen timer senere samme natten, under et russetreff i Tønsberg, ble det anmeldt en ny voldtekt.

En 18 år gammel mann ble pågrepet etter voldtekten, kunne politiet opplyse.

– Kvinnen vet hvem denne personen er, men hun kjenner han ikke. Politiet var på stedet i forbindelse med et annet oppdrag og fikk pågrepet han rimelig raskt etterpå, sa operasjonsleder ved Vestfold politidistrikt, Jan Kristian Johnsrud til TV 2 i fjor.

Satus: Henlagt, intet straffbart forhold

– Etterforskningen viste til at vi ikke tror at det er blitt begått et straffbart forhold, det vil si at det forholdet som ble anmeldt ikke kan karakteriseres som voldtekt, forteller politijurist Lise Dalhaug, ved Horten politistasjon til TV 2, nesten ett år etter hendelsen.


Natt til 2. mai, 2015:

Kort tid etter de to anmeldelsene ble det gjort en ny voldtektsanmeldelse fra russetreffet på Tryvann. Politiet har tidligere uttalt at to russegutter skal ha tatt seg inn på et mobilt toalett, og forgrepet seg på jenta der.

Status: Henlagt, mangel på bevis

– Saken er avsluttet. Den ble henlagt på grunn av mangel på bevis, forteller Kari- Anne Lid til TV 2.


12. mai, 2015:

12. mai i fjor, på landstreffet for russen i Kongeparken, like utenfor Stavanger, skal en mannlig russ ha voldtatt en kvinnelig russ.

– Han erkjenner at det har vært seksuell kontakt mellom de to i løpet av helgen, men han erkjenner ikke straffeskyld for voldtekt, sa politiadvokaten til TV 2 i april.

Mannen ble pågrepet og siktet, men senere løslatt.

Jan Haugland er politioverbetjent ved Stavanger politidistrikt. Han forteller at sakene er ferdig etterforsket.

– Det var en siktet i saken, som senere ble løslatt.

Status: Henlagt

Det var også to andre sedelighetssaker som ble undersøkt under fjorårets russeltreff i Kongeparken. Sakene gjaldt voldtekt og forsøk på seksuell handling, opplyste politiet.

Når det gjelder de to andre sakene de undersøkte, hadde de ingen mistenkte.

– I de to andre sakene hadde vi ikke gjerningspersoner. Det ble derfor ingen straffereaksjon fra vår side.

Status: Henlagt, ukjent gjerningsmann


11. April, 2016:

Russetiden har for mange byer allerede begynt. For bare noen dager siden, ble det anmeldt en voldktekt, eller et voldtektsforsøk, som skal ha skjedd på et russetreff i Bø, hvor 5000 russ var samlet.

Politiinspektør Torunn Sætre, leder for SO-teamet i Telemark politidistriktfortalte fortalte til TV 2 onsdag at de jobber med vitneforklaringer, forklaring fra fornærmede om hendelsen og teknisk og taktisk etterforskning.


Seks regler for sex

Patricia Kaatee er politisk rådgiver i Amnesty International. Hun forteller at hver tiende kvinne i Norge har vært utsatt for voldtekt minst én gang i løpet av sitt liv.

– De siste månedene har Amnesty International holdt foredrag på flere titalls skoler og på russetreff. Der snakker vi om respekt for grenser og betydningen av samtykke.

I den forbindelse har Amnesty laget «Seks regler for sex», for at unge skal huske på at sex må skje med samtykke fra begge parter.

Sexvettreglene

• Du har rett til å bestemme selv over din egen kropp og seksualitet. Du avgjør selv når, hvor, og med hvem du vil ha sex med.

• Du skal respektere at andre mennesker har den samme retten.

• Du skal bare ha sex med den som har gitt sitt tydelige og frivillig samtykke til handlingen. Samtykke kan uttrykkes gjennom ord, kroppsspråk eller på andre måter. Er du i tvil, spør!

• Du kan ombestemme deg. Du skal også respektere at andre kan ombestemme seg.

• Fravær av et nei er ikke det samme som et samtykke. En person som er svært beruset eller som sover kan ikke samtykke til noe som helst.

• Ta vare på hverandre, og bry deg om hva vennene dine gjør!

Kilde: Amnesty International

99 prosent av voldtektene skjer ustraffet

Kaatee påpeker at en fin russetid forutsetter respekt for egne og andres grenser, og at de har sendt ut titusenvis av strykemerker til russen med budskapet «Nei er Nei - Voldtekt = sex uten samtykke», som russen stryker på russedressen sin.

Kaatee mener at det burde være en selvfølge at innsatsen mot voldtekt prioriteres i et land der «nær ti prosent av kvinnene oppgir å ha vært utsatt for voldtekt minst en gang, halvparten før fylte atten år.»

– 99 prosent av voldtektene i Norge skjer ustraffet. Norske myndigheter har et godt stykke å gå før kvinner har en reell beskyttelse mot voldtekt i Norge.

– Svært alvorlig

Advokat Eirik Teigstad forteller om utfordringene politiet møter i voldtektssaker. 
Advokat Eirik Teigstad forteller om utfordringene politiet møter i voldtektssaker. 

Eirik Teigstad er daglig leder for Advokatfirmaet Teigstad. Hans advokatfirma arbeider kun med bistand av fornærmede i straffesaker, og han behandler stort sett saker som handler om sedelighet og familievold.

– Jeg har et generelt inntrykk av at politiet prioriterer denne type saker, men det er svært alvorlig når politiet somler med å innhente viktige bevis, noe som skjer av og til. For eksempel tar det flere uker før de avhører sentrale vitner. Det forundrer meg at det skal ta over et år å etterforske og komme til en påtalemessig avgjørelse i voldtektssaker.

Teigstad forteller at man ofte kan konstatere at en person «helt klart har blitt utsatt for voldtekt», men at problemet er å finne gjerningspersonen.

– Mange russevoldtekter karakteriseres som overfallsvoldtekter. I slike saker er problemet å identifisere gjerningsmannen. Her er det helt avgjørende at saken blir anmeldt nærmest umiddelbart for å sikre videobevis og biologiske spor.

Anmeld uansett

Teigstad nevner flere utfordringer politiet møter på i russevoldtektssaker.

– Det er ofte vanskelig å identifisere gjerningspersonen, fordi det er tusenvis av personer i samme klær som er samlet på ett sted, og ingen videoovervåkning. Vitnene er fulle, og husker kanskje bare bruddstykker. Da får politiet dessverre svært lite å gå på.

Teigstad vil understreke viktigheten av å anmelde voldtekter, selv om mange blir henlagt.

– Ved spesielt overfallsvoldtekter kan man ikke vite om gjerningspersonen er blitt anmeldt tidligere, eller kommer til å bli det senere. Man vet heller ikke om vedkommende kan identifiseres gjennom DNA- registeret.