Alfhilds (97) historie om «fisebrødet» får Camilla til å knekke sammen av latter

I TV 2-serien Alle tiders måltid skal familien Hille Pedersen denne uken leve og spise seg gjennom krigsårene i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha levd og smakt seg gjennom 20- og 30-tallet har familien Hille Pedersen kommet til det vanskelige 40-tallet i Norge.

BRØD: Camilla sliter med å lage brød uten hvetemel. Foto: TV 2
BRØD: Camilla sliter med å lage brød uten hvetemel. Foto: TV 2

Etter at Norge var blitt okkupert av Tyskland 9. april 1940, fortsatte hverdagen for folk flest. Det var imidlertid en ny hverdag, preget av knapphet og måtehold, noe mamma Camilla og resten av familien får kjenne på kroppen.

Rasjonering

I de første årene etter okkupasjonen ble tilgangen på mat stadig dårligere, og i 1942 ble rasjoneringskortene innført i Norge.

Praktisk talt alle matvarer ble rasjonert og hver familie fikk utdelt personlige kort som kunne byttes inn mot tilgjengelig mat i butikkene. Dersom man mistet rasjoneringskortene var det ingen mulighet til å få nye.

«Fisebrød»

I mandagens episode får familien besøk av 97 år gamle Alfhild Viul som selv opplevde måteholdet, men også samholdet under okkupasjonstiden. En tid der man måtte være kreativ i matveien. Ettersom det var stor mangel på mel måtte man ty til erstatninger, som blant annet poteter.

Poteter ble også derfor brukt til å bake brød og var ofte harde på utsiden, mens innsiden var klissete. Et par skiver førte ofte til oppblåst og urolig mage, og brødet fikk derfor tilnavnet «fisebrød».

RØRENDE: Det blir stille rundt middagsbordet når Alfhild forteller om okkupasjonen og frigjøringsdagen i 1945. Foto: TV 2
RØRENDE: Det blir stille rundt middagsbordet når Alfhild forteller om okkupasjonen og frigjøringsdagen i 1945. Foto: TV 2

Se klippet med Alfhild øverst i saken

Tårer

Det blir også et svært rørende øyeblikk når Alfhild forteller familien om frigjøringsdagen i 1945, og lar dem få høre på historiske radioklipp mens alle sitter samlet rundt middagsbordet.

I mandagens episode får familien Hille Pedersen også oppleve dramatikken på kroppen når tyske soldater plutselig banker på døren, og faren i familien må gjemmes i kjelleren.

Alle tiders måltid – mandag kl 20.00 på TV 2.