Oda Pedersen Taule har den siste måneden gjort forberedelser, både på seg selv, og på båten, til den lange seilturen. Foto: Privat
Oda Pedersen Taule har den siste måneden gjort forberedelser, både på seg selv, og på båten, til den lange seilturen. Foto: Privat

Oda (23) skal seile til Australia alene

I juli setter Oda og seilbåten «Snuppa» kursen mot Australia – en tur som vil ta 1,5 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oda Pedersen Taule (23) legger om kort tid ut på sitt livs største eventyr. Filmstudenten er ferdig med studiene til sommeren. Da setter hun seil.

Båt i stedet for leilighet

I stedet for å bruke sine oppsparte penger til å kjøpe leilighet, valgte hun å kjøpe en seilbåt. Hun kjøpte den i fjor sommer, og døpte den «Snuppa».

– Det var etter jeg kjøpte «Snuppa» at tankene om en langtur begynte å plante seg - jeg har egen seilbåt, er ferdig med studiene til sommeren, og har ingen forpliktelser som holder meg tilbake. I mine øyne er det den perfekte mulighet til å gjøre noe galskap.

Med galskap mener hun den planlagte seilturen hun skal begi seg ut på, som starter 1. juli i sommer.

Livredd for A4-livet

Oda forteller at hun gjør alt for å unngå å leve et A4-liv, også i hverdagen.

– Det er viktig for meg å gjøre ting jeg kommer til å huske, som å sove i telt på terrassen, å gå en annen vei hjem fra skolen, si ja til nye ting eller seile til Australia. Å se serier på sofaen er ikke i den kategorien, selv om det skjer litt for ofte.

Oda forteller at hun vet hva hun går til, da hun har vært med familien på langtur til Karibien da hun var 12 år gammel. Nå skal hun derimot seile alene - hele veien til Australia.

Oda Pedersen Taule sammen med seilbåten sin «Snuppa». Foto: Privat
Oda Pedersen Taule sammen med seilbåten sin «Snuppa». Foto: Privat

Alltid vært selvstendig

– Grunnen til at jeg ønsker å dra alene er først og fremst for mestringsfølelsen sin skyld, men også fordi jeg da vil ha mulighet til å gjøre akkurat det jeg har lyst til. Jeg har alltid vært veldig selvstendig og liker å få til ting på egenhånd.

Den siste måneden har hun brukt på å pusse opp seilbåten sin i Bergen, noe som ikke bare har vært enkelt. Hun forteller at læringskurven har vært bratt, og at hun har møtt på flere utfordringer.

– Jeg visste ikke hva en propellaksling var for tre uker siden, nå har jeg klart å tette en lekkasje i den. Med oppussingen har jeg begitt meg ut på prosjekter jeg trodde jeg aldri skulle få til, og så klarer jeg det til slutt. Det er en skikkelig deilig følelse!

Realisere drømmer på studentbudsjett

Oda forteller at budsjettet hun har dekker veldig lite, så løsningene hun har måttet funnet har vært billige.

– Jeg vil vise andre at det ikke skal så mye til for å kunne realisere drømmene sine, selv på studentbudsjett.

Akkurat nå er hun på seiltur fra Bergen til Oslo, en tur hun kaller for en slags generalprøve før selve langturen i juli. Hun forteller at hun grugleder seg til seilturen til Australia.

– Jeg gruer meg fordi jeg ikke vet om jeg får båten klar til den tid, og jeg gleder meg ihjel til å starte på dette eventyret jeg har tenkt på så lenge.

Skal krysse Atlanterhavet

Hun skal seile langs Europa og ned til Kanariøyene, hvor hun skal krysse Atlanterhavet til Karibia. Deretter skal hun seile gjennom Panama, over Stillehavet og så - til Australia.

Oda regner med at seilturen vil ta 1,5 år. Hva hun skal gjøre når hun kommer frem, er enda ikke sikkert.

Seilturen er primært en alenetur, men hun skal også sikre seg ved å ha med andre over visse områder.

– Jeg kommer til å ha med mannskap over større hav-kryssninger. Jeg tar også gjerne med meg fremmede, oppegående mennesker som også elsker å seile.

– Har aldri vært alene så lenge før

Turen fra Bergen til Oslo er også for å se hvordan det er å være helt alene over tid.

– Jeg stortrives i eget selskap og har så langt ikke kjedet meg et sekund. Nå runder jeg snart Lindesnes og kjenner på lykkebobler i magen hele tiden. Jeg føler meg skikkelig heldig som har mulighet til å sitte her på dekk i min egen seilbåt og seile akkurat hvor jeg vil.